De lekkerste Berlinerbollen maak je zelf. Ze zijn gevaarlijk lekker door de smaakvolle vulling die bestaat uit verse aardbeien en banketbakkersroom.

Rudolph van Veen

Ingredienten

12
Personen

Poolish

  • 220 ml melk
  • 8 g gedroogde gist
  • 5 g suiker
  • 100 g bloem

Deeg

  • 20 g suiker
  • 7 g zout
  • 335 g bloem
  • 3 eidooiers
  • 80 g boter

Franse banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 120 g suiker
  • 6 eidooiers
  • 50 g maïzena
  • 40 g boter

Slagroom

  • 600 ml slagroom
  • 75 g suiker

Garnering

  • 1 doosje aardbeien
  • poedersuiker om te bestrooien

Extra nodig

  • keukenmixer
  • (frituur)pan met 1 1/2 l zonnebloemolie
  • 2 spuitzakken met kartelspuitje

Bereidingswijze

Totale tijd: 25 uur

Poolish (voordeeg) 

Stap 1: 
Verwarm de melk tot 50 °C (niet hoger!) en giet in een kom. Voeg de gist en de suiker toe en roer dit door elkaar. Strooi hier bovenop de 100 g bloem zonder te mengen. Dek af met plasticfolie en laat dit circa 30 minuten staan. Het gist zal zijn werk gaan doen en het laagje bloem zal er na 30 minuten wat gecraqueleerd uitzien. 

Deeg 

Stap 1: 
Voeg de poolish toe aan de kom van de mixer en voeg de ingrediënten voor het deeg toe. Laat de mixer met de deeghaak circa 5 minuten draaien tot een egaal deeg. Leg het deeg in een licht bebloemde kom. Dek af met plasticfolie en laat het deeg circa 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Druk daarna het deeg weer plat en verpak het losjes in plasticfolie. Laat het deeg nu een nacht rusten in de koelkast. 

Stap 2: 
Verdeel het deeg de volgende dag in 12 stukken en rol ze tot mooie bolletjes. Leg de deegbolletjes op een met bloem bestoven theedoek en laat weer circa 1 uur rijzen. 

Franse banketbakkersroom 
 
Stap 1: 

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met de helft van de suiker aan de kook. 

Stap 2: 
Meng de eidooiers met de rest van de suiker, vanillemerg en de maizena en roer goed door. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk daarna het hele mengsel terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Meng daarna de boter erdoor.  

Stap 3: 
Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Schep de banketbakkersroom in een spuitzak. 

Slagroom 
Klop de slagroom met suiker stijf en schep in een spuitzak.  

Opbouwen 

Stap 1: 
Snijd de aardbeien in partjes. 

Stap 2: 
Verhit de olie tot 180 °C en leg de bollen met enkele tegelijk in de hete olie. Draai de bollen meteen en laat ze vervolgens aan beide kanten circa 2 minuten bakken. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de Berlinerbollen volledig afkoelen. 

Stap 3: 
Snijd de Berlinerbollen horizontaal doormidden met een kartelmes en leg ze open. Spuit een laagje banketbakkersroom op de onderkant van de bol en verdeel hierover de aardbeien. 

Stap 4: 
Spuit de slagroom bovenop de aardbeien en zet de bovenkanten er weer op. Bestuif met poedersuiker en eet deze Berlinerbollen zo vers mogelijk. 

 

Geef je waardering

46
Gevulde Berlinerbollen
Gevulde Berlinerbollen