Voorbereiding
-
Breng een ruime pan water aan de kook om de witlof te blancheren. Knijp een halve citroen uit boven de pan. Halveer de stronken witlof, kook ze 2 minuten in het kokende water. Schep ze daarna in ijswater om terug te koelen. Laat de witlof goed uitlekken en bewaar ze in een afsluitbaar bakje in de koelkast.
-
Kook in hetzelfde water de aardappelen. Schil en was de aardappelen, snijd ze in 4 stukken. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat droogstomen. Bewaar ze gekoeld in een afgedekte bak.
-
Bak de pijnboompitten bruin in een droge koekenpan.
-
Maak een grove pesto. Pureer 1/2e bos basilicum, met 50 gram oude kaas, de pijnboompitten, 3 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak. Bewaar de pesto gekoeld in een afsluitbaar bakje.
Afmaken
-
Verwarm de grillpan voor. En verwarm de oven voor op 180 °C.
-
Grill de geblancheerde witlof op de opengesneden kant in de grillpan. Leg ze daarna in een ovenschaal en besmeer ruim met pesto. Plaats de ovenschaal zo’n 5 tot 7 minuten in de oven.
-
Maak de pestosaus. Pel en snipper de sjalot, snijd de teen knoflook fijn. Fruit deze in 1 eetlepel boter tot ze glazig zijn. Blus af met de witte wijn en de kookroom. Laat kort koken. Zet daarna het vuur uit en meng er de overgebleven pesto doorheen.
-
Warm ondertussen in een brede pan de groentebouillon met de roomboter op. Knijp een halve citroen uit boven de pan. Voeg de gekookte aardappelen toe en stoof de gekookte aardappelen. Doe de deksel op de pan, zet op laag vuur en roer om de paar minuten voorzichtig om.
-
Bak als laatste de zalm in een ruime koekenpan. Verhit een scheutje zonnebloemolie. Leg de moten zalm in de pan. Bak de zalm op matig vuur. Bak zo lang mogelijk op 1 zijde. Draai de zalm pas om als deze minimaal voor de helft roze is gekleurd en de onderkant goudbruin is.
-
Maak na het draaien van de zalm meteen de borden op met de witlof en de aardappelen. Leg daarna meteen de zalm op het bord. Serveer met de pestosaus bij.
Meld je aan en praat mee