Gâteau Lorrain

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Cake
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Smelt de boter en voeg het vanillemerg toe. Klop de eiwitten met drie vierde van de suiker stijf. Meng de bloem en de rest van de suiker erdoor. Meng als laatste de gesmolten boter erdoor. Vet de taartvorm in en bestrooi met suiker. Verdeel het beslag over de vorm. Bak de cake in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen. 

Vulling
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Houd een scheutje koude melk achter. Breng in een pan de resterende melk met het vanillemerg en de helft van de vanillesuiker aan de kook.
Roer in een kom de eidooiers, het scheutje koude melk en de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng de warme melk door het eimengsel, schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door.
Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten.
Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie tot lauwwarm afkoelen.
Klopt de slagroom stijf. Roer de boter luchtig. Roer de banketbakkersroom los met het rozenwater en voeg toe aan de boter. Spatel de slagroom door de botercrème.


Opmaak
Halveer de cake horizontaal. Verdeel de vulling over de onderkant van de cake, leg de andere plak cake erop. Leg de mal van het wapen van Lorraine op de taart. Bestuif met poedersuiker, verwijder de mal en serveer.

Ingredienten

1
Porties

Cake

  • 1 vanillestokje
  • 170 g roomboter
  • 6 eiwitten
  • 280 g suiker
  • 180 g bloem

Vulling

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 60 g vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 150 ml slagroom
  • 150 g zachte roomboter
  • 1 tl rozenwater

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • suiker om te bestrooien
  • taartvorm
  • poedersuiker om te bestuiven
  • mal met het wapen van Lorrain
Geef je waardering
1