De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Garnalencocktail-recept

De Hollandse garnalencocktail is hét voorgerecht met kerst. Makkelijker krijg je 'm niet. Maak dit gerecht binnen 15 minuten met de tips van 24Kitchen's eigen Hugo.

15 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
Garnalen cocktail

Een recept van

Hugo Kennis

Hugo Kennis de Brigade

"Een ouderwetse garnalencocktail, weinig voorgerechten die authentieker zijn dan dit mengsel van Hollandse garnalen en zelfgemaakte whiskysaus. Supersimpel maar o zo lekker!"

Bereidingswijze

Garnalencocktail

  1. Meng voor de cocktailsaus de mayonaise, tomatenketchup, gembersiroop en cognac. Breng op smaak met citroensap, zout en cayennepeper. 

  2. Snijd de appel in kleine blokjes. Verwijder de kern van de little gem en trek de bladeren los. Snijd de citroen in schijfjes. 

  3.  Verdeel de little gem in de feestelijke glazen en schep daarop de Hollandse garnalen. 

  4. Garneer de garnalencocktail met een flinke dot cocktailsaus, appelblokjes, tuinkers, een snufje cayennepeper en een schijfje citroen. 

In de Brigade maakt een top team van 24Kitchen-chefs de meest verrassende gerechten. Laat je inspireren door de allerlekkerste recepten van oude bekenden en nieuwe gezichten van de culinaire zender.

De Brigade S2

Wat zit er in een garnalencocktail?

De klassieke garnalencocktail bestaat uit Hollandse garnalen, slablaadjes en (zelfgemaakte) cocktailsaus. De cocktail wordt vaak in een feestelijk glaasje geserveerd en staat binnen een oogwenk op tafel. 

garnalen

Hoeveel garnalen per persoon voor een garnalencocktai?

Voor een klassieke garnalencocktail ga je uit van ongeveer 50 tot 100 gram garnalen per persoon. 

Garnalencocktail in een glaasje

Welke garnalen voor een garnalencocktail?

Hollandse garnalen zijn het meest geliefd voor de klassieke garnalencocktail. Maar probeer je garnalencocktail recept ook gerust eens met tijgergarnalen. Zalig! Of Noorse garnalen ''Bij voorkeur geen garnalen uit de diepvries,'' waarschuwt Hugo. ''Die smaken nooit zo lekker als verse garnalen."

Klassieke garnalencocktail

Welke saus gebruik je voor een garnalen cocktail?

De beste saus is uiteraard een cocktailsaus! Romig, iets zoet, en heeft een (subtiele) kick. Maak de saus van te voren en laat in de koelkast rusten zodat ze smaken goed met elkaar mengen. 

cocktailsaus

Garnalencocktail presenteren

Wil jij je garnalencocktail anders presenteren dat het klassieke glas? Denk dan aan garnalencocktail op toast, of geserveerd bij een garnalentoast. Ook leuk: op een amuselepel, in een stukje romaine sla of als wrapvulling.

Snel met Mil Garnalencocktail op toast

Variaties op garnalencocktail

Een leuke variatie op garnalencocktail is met avocado en mango. Serveer de cocktailgarnalen in een serveerring, bovenop blokjes avocado en mango: als een garnalentartaartje. 

garnalentartaar

Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij een garnalencocktail. Deze witte wijn heeft frisse zuren en citrusachtige aroma's die goed samengaan met de garnalen en de romige cocktailsaus. Een specifieke suggestie zou een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland kunnen zijn, zoals die uit de Marlborough-regio.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe lang van te voren moet je een garnalencocktail maken?

Je kunt een garnalencocktail het beste 2 tot 4 uur van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast tot serveren. Zo trekken de smaken goed in, maar blijft alles nog vers. Voeg sla of andere garnituur pas op het laatst toe.

koelkast bewaren

Is het beter om garnalen te stomen of te koken voor garnalencocktail?

Garnalencocktails worden vaak met voorgekookte garnalen gemaakt. Wil jij aan de slag met verse garnalen? Dan is stomen de lekkerste optie: zo blijven ze sappig en smaakvol. Laat ze goed afkoelen voordat je ze in de cocktail verwerkt. 

Miniatuur

Welke sla bij garnalencocktail?

Bij een garnalencocktail past het beste een frisse, knapperige sla. Denk aan ijsbergsla, little gem of botersla. Die geven een lekkere bite en blijven stevig onder de saus. Vermijd slasoorten die snel slap worden. Voeg de sla pas op het allerlaatste moment toe.

IJsbergsla

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.