Gamba dimsum met zeekraal

13
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

’s Middags voorbereiden

Dimsum vulling

Ontdooi de garnalen in koud stromend water, pel ze, halveer ze overlangs en snijd het zwarte darmkanaal eruit. Pureer 8 gamba’s met het eiwit in de keukenmachine fijn. Voeg de rest van de gamba’s toe en pureer kort mee zodat ze gehakt worden maar wel nog grof zijn. Pel en snijd de knoflook fijn. Maak de shiitakes schoon. Verhit een scheutje olijfolie in een bakpan en bak de shiitakes tot ze zacht zijn. Haal ze uit de pan, verwarm in dezelfde pan een scheutje olijfolie en fruit de knoflook glazig. Laat de shiitakes en knoflook afkoelen. Pluk en hak de peterselie. Bewaar de stelen. Meng de shiitakes, knoflook en peterselie door de gamba’s en breng op smaak met rasp van de citroenschil, een beetje zeezout en versgemalen peper. Bewaar in de koelkast.

Paprikasaus

Halveer de puntpaprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in stukjes van circa 1 centimeter. Pel en snipper de ui grof. Verhit olijfolie in een sauspan, fruit de ui glazig, voeg de paprika’s toe en fruit 1 minuut mee. Schenk de bouillon erbij en knijp de sinaasappel erboven uit. Breng aan de kook en laat op laag vuur circa 5 minuten koken tot de paprika zacht is. Pureer fijn in de blender en schenk door een zeef in een schone pan. Breng opnieuw aan de kook en laat indien nodig nog enkele minuten inkoken tot de juiste dikte. Breng de saus op smaak met een beetje zeezout.

Zeekraal

Haal eventueel harde stukjes van de zeekraal. Blancheer de zeekraal 10 seconden in kokend water zonder zout. Giet de zeekraal af en spoel koud met water.

’s Avonds afmaken

Dimsum

Breng in een pan, waar de stoommand op past, water met een beetje zeezout en de peterseliestelen aan de kook. Maak met je hand een losse vuist zodat er een opening zichtbaar is. Leg er een wontonvel op en druk deze iets naar beneden in de opening. Schep er een eetlepel gambavulling in en druk rondom voorzichtig aan. Zet de dimsum in de stoommand en stoom de dimsum in ongeveer 6 minuten gaar.

Zeekraal en paprikasaus

Verhit een scheut olie in een sauteuse, voeg de zeekraal toe en verwarm de zeekraal kort. Verwarm de paprikasaus.

Opmaak bord

Verdeel de paprikasaus met de bolle kant van een lepel in een cirkelvorm op het bord. Zet vijf dimsum in de saus en rangschik de zeekraal rondom.

Wijntip

No-nonsens


Een lekkere dorstlessende en verkwikkende rosé die permanent op voorraad zou moeten zijn bij iedere wijnliefhebber. De wijn is gemaakt van 100% cinsault druif. Deze druif groeit aan stokken van 41 jaar oud en gedijt het best op een kalk- en kleihoudende bodem in een warm mediterraan klimaat.

Ruik aan deze wijn en geniet volop van de geuren van rood fruit, perzik en witte nectarine. Heel veel fruit dus, zonder dat het overdadig is. Beendroog is deze wijn echter niet. Op het moment dat je hem proeft, proef je een aangenaam prikkelend bittertje en een klein beetje zoet in de finale. Een spannende zomerwijn met een ontspannend effect.

door Corria Houthuizen

Ingredienten

4
Personen

Dimsum

  • 16 medium of grote gamba's
  • 1 eiwit
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g shiitakes
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 citroen
  • olijfolie, naturel
  • 20 wontonvellen

Paprikasaus

  • 3 rode puntpaprika's
  • 1 grote witte ui
  • 2 el olijfolie, naturel
  • 1 perssinaasappel
  • 250 ml kippenbouillon

Zeekraal

  • 150 g zeekraal

Extra nodig

  • keukenmachine
  • rasp
  • blender
  • bamboe stoommandje
Geef je waardering
13