Frambozen panna cotta met kiwi en kokosmeringue

23
Gemiddeld
Frambozen panna cotta met kiwi en kokosmeringue

Bereidingswijze

45 minuten kooktijd
2 uur en 45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Kokosmeringue

Verwarm de oven voor op 95 °C. Bekleed een bakplaat (zonder opstaande rand) met een bakmat of bakpapier. Ontvet een glazen kom door deze met een halve citroen in te smeren. Klop de eiwitten in de schaal schuimig met de handmixer. Voeg in drie gedeeltes de suiker toe en blijf doorkloppen tot het eiwit in stevige pieken staat. Spatel driekwart van de kokos door het eiwit. Vorm met twee kleine lepels of met een spuitzak met gladde spuitmond ‘minitoefjes’ van circa 1 centimeter op het bakpapier en bestrooi ze royaal met de resterende kokos. Droog de meringue 1,5-2 uur in de voorverwarmde oven tot ze volkomen droog en krokant zijn. Met dit recept maak je meer meringues dan nodig is voor de borden. Bewaar ze in een luchtdicht gesloten bak tussen vetvrij papier. Ze zijn heerlijk bij de koffie of als koekje.

Frambozen panna cotta

Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng 300 milliliter slagroom met de helft van de suiker, de citroenschillen en vanille aan de kook. Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Laat de room op laag vuur zachtjes inkoken tot 175 milliliter. In een brede pan duurt dat circa 10 minuten. Blijf regelmatig roeren. Zodra de room is ingekookt ziet het er dik en crèmekleurig uit en aan de oppervlakte verschijnen grote bubbels. Voeg de diepvriesframbozen toe en roer door de warme room tot ze opgelost zijn. Voeg de gelatine toe aan het room-frambozenmengsel en laat al roerende oplossen. Laat het mengsel nu niet meer koken! Schenk door een fijnmazige zeef en laat afkoelen. Zet eventueel op een schaal met ijswater en roer zo nu en dan tot het roommengsel bijna begint te geleren. Klop intussen de resterende slagroom met de resterende suiker tot yoghurtdikte en spatel door het room-frambozenmengsel. Schep de panna cotta in diepe borden of kleine vormen en laat opstijven in de koelkast. Dit kan tussen de 15–30 minuten duren.

's Avonds afmaken

Garnering

Schil de kiwi en snijd in parten. Schil en snijd de papaja in parten.

Opmaak bord

Verdeel de kiwi, papaja en frambozen samen met de kokosmeringue over de panna cotta.

Wijntip

Moscato d’Asti


De wijn bij dit gerecht is Moscato d’Asti (Moscato uit Asti). Misschien een minder originele wijn, want hij is in Nederland redelijk bekend, maar wel de perfecte smaakmaat van dit nagerecht. De wijn is heerlijk fris zoet, licht, heeft slechts 5,5 % alcohol en een klein parelend bubbeltje.
De truc bij het maken van deze wijn is dat de gistende druiven worden terug gekoeld tot rond het vriespunt. Dan stopt de gisting en blijft er lekker veel restsuiker over.
Moscato d’Asti is perfect als afsluiter maar ook lekker als aperitief!

door Corria Houthuizen

 

Ingredienten

4
Personen

Kokosmeringue

  • 0.5 citroen
  • 2 eiwitten
  • 75 g fijne tafelsuiker
  • 140 g geraspte kokos

Frambozen panna cotta

  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 4 g gelatine
  • 175 g diepvries frambozen

Garnering

  • 2 kiwi's
  • 1 papaja
  • 1 bakje frambozen

Extra nodig

  • bakpapier
  • handmixer
  • diepe borden of eenpersoons-schaaltjes
Frambozen panna cotta met kiwi en kokosmeringue
Geef je waardering
23