Fiekes eekhoorntaart

0
Gemiddeld
Fiekes eekhoorntaart

Bereidingswijze

3 uur en 15 minuten kooktijd
6 uur en 30 minuten totale tijd
Schuimlagen
Verwarm de oven voor op 80 ºC. Klop de eiwitten los in een vetvrije kom. Voeg beetje bij beetje de suiker toe tot er een egaal schuim ontstaat. Lepel het eiwitschuim in een spuitzak met gladde spuitmond. Spuit 2 spiralen van circa 20 centimeter doorsnede op een bakplaat bekleed met bakpapier. Begin hierbij van binnenuit. Laat het schuim circa 3 uur in de oven drogen.

Nougatine
Karamelliseer de suiker en meng de hazelnoten erdoor. Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen. Maal tot nougatine in het bakje van de staafmixer.

Chocoladecrème
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Houd een scheutje koude melk achter en breng voor de banketbakkersroom de resterende melk met het vanillemerg aan de kook. Roer de eidooiers met de suiker los. Voeg de bloem en het achtergehouden scheutje koude melk toe en roer goed door. Giet de warme melk op het eimengsel en schenk het geheel terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de boter met de poedersuiker luchtig en meng de banketbakkersroom erdoor. Voeg de gesmolten chocolade al kloppend toe aan de crème. Bestrijk een schuimlaag met de chocoladecrème en leg de tweede schuimlaag erbovenop. Bestrijk de taart vervolgens rondom met de chocoladecrème. Zet de boven- en de zijkant aan met de nougatine.

Eekhoorntje
Voor bruine marsepein kneed je een beetje cacaopoeder door de marsepein tot de marsepein egaal van kleur is. Boetseer van de marsepein een eekhoorn.

Ingredienten

1
Porties

Schuimlagen

  • 2 eiwitten
  • 75 g suiker

Nougatine

  • 300 g suiker
  • 300 g hazelnoten

Chocoladecrème

  • 1 vanillestokje
  • 450 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 4 el bloem
  • 300 g pure chocolade
  • 500 g roomboter
  • 120 g poedersuiker

Eekhoorntje

  • 200 g marsepein
  • 2 el cacaopoeder

Extra nodig

  • bakpapier
  • staafmixer en bijbehorend staafmixerbakje
  • plasticfolie
  • spuitzak met gladde spuitmond
Geef je waardering
0