Wild en kerst gaan énorm goed samen. Daarom is deze Feestelijke pie met wildzwijn zeker het uitproberen waard. Snel bakken maar! 

Rudolph van Veen

Ingredienten

6
Personen

Deeg

  • 250 g boter
  • 500 g bloem
  • 250 ml koud water
  • 1 tl zout

Vulling

  • 1,2 kg wildzwijnpoulet
  • 4 jeneverbessen
  • 100 g boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 liter zelfgemaakte wildjus of wildfond
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 100 g knolselderij
  • 50 g ontbijtspek
  • Eidooier met scheutje slagroom of melk om te bestrijken

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur

Stap 1: Vulling 
Snijd het vlees in blokjes. Plet de jeneverbessen. Smelt de helft van de boter in een pan, voeg het vlees, paprikapoeder en de jeneverbessen toe. Bak het vlees rondom goudbruin. Voeg de wildjus toe en laat het geheel circa 1 ½ uur zachtjes stoven. Laat het vlees daarna afkoelen. 

Snipper de ui. Snijd de wortel en de knolselderij in blokjes en het spek in stukjes. Smelt de rest van de boter en bak het spek, de ui, wortel en de knolselderij circa 5 minuten. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Laat de groenten afkoelen. 

Stap 2: Deeg 
Kneed de boter, bloem, water en het zout tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dunne plak. 

Stap 3: Opbouw pie 
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de rand van de schaal eerst met een strook deeg. Schep de afgekoelde gebakken groente in de pievorm. Schep het vlees erop. Maak de deegrand een beetje nat met een kwastje en water. Dek de schaal af met deeg. Druk de randen goed aan. Maak in het midden van de pie een gaatje zodat tijdens het bakken de stoom weg kan. Bestrijk met eistrijksel. Snijd het overgebleven deeg met een kartelsnijder in repen en leg deze in rastervorm over het deeg. Bestrijk met eistrijksel. Bak de pie in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar. 

TIP van Rudolph: De pie kun je al één of twee dagen van tevoren voorbereiden. Op de dag zelf hoef je het dan alleen nog maar te bakken in de oven. Serveer met stoofpeertjes en cranberrry compote. 
Je kunt wild zwijn ook makkelijk vervangen door b.v. fazant of patrijs. Maar je zou dit gerecht ook met varkenshaas of karbonade kunnen maken. 

Wil je de rest van de recepten van 24Kitchen Feestdagen met Rudolph zien? Check snel dit handige overzicht > BEKIJK  

Geef je waardering

109
Feestelijke Pie met Wildzwijn
Feestelijke Pie met Wildzwijn