Eendenborst met een tarte tatin van witlof en sinaasappelsaus

24
Gemiddeld

Bereidingswijze

90 minuten totale tijd

Tarte Tatin van witlof
Kneed met de hand een deeg van de bloem, boter, roomkaas, water, azijn en zout en laat het in plastic folie circa 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Breng een scheut water in een pan aan de kook, voeg de suiker toe en laat in circa 3 minuten karamelliseren. Giet een dun laagje karamel in de muffinvormen. Snijd de onderkant en het puntje van de witlof en leg de witlof in de karamel. Rol het deeg uit en steek hier rondjes uit die precies over de witlof passen. Bak de tarte tatin circa 20 minuten in de oven op 180 ºC. 


Gebakken eendenborstfilet
Snijd het vel van de eendenborsten kruislings in tot bijna op het vlees. Verwarm een koekenpan en bak de filets op de velkant circa 5 minuten op matig vuur. Bestrooi de filets met zout en peper. Keer de filets en bak ze nog circa 4 minuten. Neem de filets uit de pan, leg ze op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Sinaasappeljus
Schenk het bakvet uit de pan, op twee eetlepels na. Snijd de sinaasappels door de helft en pers ze uit boven de pan. Voeg de likeur, honing en kruidnagel toe. Breng al roerend aan de kook. Op hoog vuur inkoken tot een stroperige jus en verwijder de kruidnagel.

Thema: herfst

Ingredienten

4
Personen

Witlof tarte tatin

  • 145 g bloem
  • 85 g boter
  • 65 g roomkaas
  • 1.5 el koud water
  • 0.5 el azijn
  • 1 mespunt zout
  • 75 g suiker
  • 8 kleine stronkjes witlof

Gebakken eendenborstfilet

  • 4 tamme eendenborstfilets à 150 g
  • zout
  • versgemalen peper

Sinaasappeljus

  • 3 sinaasappels
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 kruidnagel

Extra nodig

  • plastic folie
  • aluminiumfolie
  • muffinvorm
  • een ronde steker
Geef je waardering
24