De klassieke Saint Honoré

29
Gemiddeld
De klassieke Saint Honoré

Bereidingswijze

1 uur en 30 minuten totale tijd

Soezenbeslag
Breng in een pan water, boter en zout aan de kook. Roer de bloem erdoor en gaar de bloem circa 5 minuten. Haal de pan van het vuur en roer er één voor één de eieren door. Laat afkoelen en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje.

Bodem
Verwarm de oven voor op 195 ºC. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkbank uit tot circa 2 millimeter dik. Snijd er een cirkel van 22 cm doorsnede. Leg de plak op een met bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg. Spuit een grote en 2 kleine cirkels soezenbeslag op de uitgerolde bodem. Spuit ook 20 soesjes naast de taart. Bak de bodem en soesjes in circa 40 minuten bruin en gaar.

Crème chibouste
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng voor de banketbakkersroom in een pan de melk met het vanillemerg aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met 150 g suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afkoelen tot het lauwwarm is. Week de gelatine in koud water. Klop in een kom de eiwitten tot stijve pieken. Kook water met 100 g suiker tot 121 ºC. Schenk de suikersiroop druppelsgewijs bij het eiwitschuim en klop koud en taai. Los in een pan de gelatine met aanhangend water op. Meng de gelatine met de banketbakkersroom en spatel er een lepel eiwitschuim door. Meng de banketbakkersroom door de rest van het eiwit. Schep de crème chibouste in een spuitzak met een glad spuitmondje.

Karamel
Karamelliseer in een pan beetje bij de beetje de suiker. Dompel de bovenkant van de soesjes in de karamel en zet ze op de karamel laag op bakpapier.

Bespuit de binnenkant van de taart met de crème chibouste. Maak met een schaar gaatjes in de onderkant van de soezen en spuit de crème chibouste erin. Dompel de onderkant van de soezen in de karamel en zet ze op de buitenste rand van de taart. Spuit de resterende crème chibouste in de binnenkant van de taart.

Thema: mooiste taarten

Ingredienten

1
Porties

Soezenbeslag

  • 200 ml water
  • 100 g boter
  • 1 snufje zout
  • 100 g bloem
  • 4 eieren

Bodem

  • 5 plakjes bladerdeeg

Crème chibouste

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 250 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 4 el bloem
  • 6 blaadjes gelatine
  • 3 eiwitten
  • 3 el water

Karamel

  • 200 g suiker

Extra nodig

  • deegroller
  • bakpapier
  • bakplaat
  • spuitzak
  • glad spuitmondje
De klassieke Saint Honoré
Geef je waardering
29