De allereerste Nederlandse appeltaart

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

20 minuten kooktijd
75 minuten totale tijd

Appeltaart
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, water, ei en het zout. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met de moscovadosuiker. Vet de taartvorm in en verdeel de appelstukjes erover. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 1 centimeter en dek de taartvorm ermee af. Bak de taart in circa 35 minuten goudbruin en gaar. 

Suyckercoecken
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maal de specerijen tot poeder in de koffiemolen. Meng het specerijenpoeder met de bloem en het roggemeel. Meng de honing erdoor en kneed tot een kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de suyckercoecken in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Snijd een cirkel uit het deegdeksel en roer de appels door met een houten lepel. Breek de suyckercoecken in stukken en verdeel over de appeltaart. Meng de room erdoor en laat afkoelen.

Ingredienten

1
Porties

Appeltaart

  • 500 g bloem
  • 200 g roomboter
  • 160 ml water
  • 1 ei
  • 10 g zout
  • 8 goudreinetten
  • 125 g moscovadosuiker

Suyckercoecken

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 lange pepers
  • staartpeper
  • 0.5 tl nootmuskaat
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 foelie
  • 1 tl kardemompeulen
  • 2 kruidnagels
  • 100 g bloem
  • 100 g roggemeel
  • 160 ml honing
  • slagroom

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • koffiemolen
Geef je waardering
3