Danny Jansen

Ingredienten

10
Porties

Deeg

  • 500 g bapaomeel of patentbloem
  • 350 ml water
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl suiker

Vulling

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 0.5 bosje bladselderij
  • 2 el gezouten pinda's
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 cm laos
  • 1 salamblad
  • 450 g half om half gehakt
  • 3 el tomatenketchup
  • 1 tl sambal badjak
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el appelstroop

Extra nodig

  • bakpapier
  • schaar
  • stoommandje
  • sweet chilisaus

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Deeg
Kneed het meel, water, gist en suiker tot een soepel deeg en laat in een kom, afgedekt met een theedoek, circa 10 minuten rijzen.

Vulling
Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook. Pluk en hak de bladselderij fijn. Hak de pinda’s fijn. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de laos en het salamblad toe en bak circa 3 minuten mee. Voeg het gehakt toe en bak circa 2 minuten. Voeg dan de pinda’s, bladselderij, tomatenketchup, sambal, ketjap en appelstroop toe en bak circa 1 minuut. Zet het vuur uit en laat vulling iets afkoelen. Verwijder de laos en salamblad voor gebruik en zeef de vulling zodat het gehakt minder vochtig is.

De bapao
Bedek de bodem van de stoommandje met bakpapier. Verdeel het deeg in bolletjes van circa 50 gram, ter grootte van een pingpongbal. Maak met twee duimen een kuiltje in het deegballetje zodat er een bakje ontstaat. Schep een lepel gehaktvulling erin. Vouw het deeg om de vulling en plak, indien nodig, dicht met water. Leg de bolletjes op het bakpapier en laat circa 1 uur rijzen Stoom de bapao, in het stoommandje, in 16-20 minuten gaar.

Serveer de bapao met sweet chilisaus.

Tip: Los een bouillonblokje op in het stoomwater om de bapao extra smaak te geven.

Geef je waardering

899
Danny’s Bapao