combinatie van twee soepen van tomaat

8
Makkelijk

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Heldere tomatenbouillon
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Halveer de helft van de tomaten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel en snijd de knoflook grof en verdeel over de tomaten. Ris en hak de kruiden fijn en strooi over de tomaten. Bestrooi met zout en peper. Bak de tomaten 20 minuten in de oven. Pureer de tomaten in een keukenmachine. Voeg de koude bouillon toe. Zeef de soep met behulp van een passeerdoek en laat een uur, anderhalf uur uithangen boven een kom. Bewaar het heldere vocht, dit is de heldere tomatenbouillon.

Tomatensoep
Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook. Roer de bloem erdoor en laat de roux onder regelmatig roeren in 5 minuten garen. Ontvel de tomaten door een klein kruisje onderin te snijden. Dompel ze in kokend water, dan in ijswater en verwijder het vel. Snijd de tomaten in grove stukken. Voeg de tomaten en de bouillon toe aan de roux en breng aan de kook. Kook de soep 20 minuten op laag vuur en pureer met de staafmixer.

Voeg voor het serveren de room toe aan de tomatensoep. Snijd de basilicum fijn en gebruik ter garnering. Serveer de duo van soepjes bij voorkeur in glazen kommen. Serveer met brood en boter.

Ingredienten

4
Personen

Heldere tomatenbouillon

  • 1 kg tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 bosje basilicum
  • 0.5 l groentebouillon

Tomatensoep

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el boter
  • 2 bloem
  • 1 kg tomaten
  • 0.5 bosje basilicum
  • 0.5 l groentebouillon
  • 150 ml kookroom
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 volkoren boerenbrood
  • 2 el boter

Extra nodig

  • keukenmachine
  • passeerdoek
  • staafmixer
  • bakpapier
Geef je waardering
8