Misschien wel het beroemdste koekje ter wereld: de macaron. De Franse delicatesse die altijd gevuld is met een superlekkere vulling, is in allerlei soorten en smaken te verkrijgen. Eén van de bekendste macaron-patisserieën is Ladureé in Parijs. Maar een stedentrip is overbodig met dit heerlijke recept van Rudolph. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

24
Porties

Macarons

  • 150 g geschaafde amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 110 g eiwit
  • 150 g suiker
  • 50 ml water

Ganache

  • 220 ml slagroom
  • 200 g pure chocolade

Extra nodig

  • keukenmachine
  • spuitzak met glad spuitmondje

Bereidingswijze

1 uur

Macarons 

Stap 1: 
Maal de geschaafde amandelen fijn in de keukenmachine. Zeef de poedersuiker en meng deze met het amandelpoeder.  
 
Stap 2: 
Klop in een kom de helft van het eiwit los en meng dit door het amandelmeel met de poedersuiker. 

Stap 3: 
Breng voor de suikersiroop driekwart van de suiker met het water aan de kook. Laat de siroop inkoken tot 118 °C. Klop in de mixer de andere helft van het eiwit met de rest van de suiker tot schuim met zachte pieken. Giet de hete siroop in een dunne straal op het eiwitschuim terwijl de mixer op de hoogste snelheid draait. Klop het schuim op middelhoge snelheid taai, totdat het een temperatuur van 40°C heeft. Spatel het schuim beetje voor beetje door het amandel-mengsel tot je een mooi glanzend beslag hebt. 
 
Stap 4: 
Spuit met een spuitzak met glad spuitmondje kleine dopjes beslag op een bakplaat met bakpapier. Laat het beslag rustig een beetje uitvloeien en laat op het aanrecht 30 minuten drogen. 
 
Stap 5: 
Bak de macarons voor 10 minuten in de oven op 150 °C. Houd de oven daarna 2 seconden open om de stoom te laten ontsnappen en bak ze dan nog 2 minuten. Laat daarna de macarons volledig afkoelen. 
 
Ganache 

Stap 1: 
Hak de chocolade en voeg toe aan een kom. Breng de slagroom aan de kook en giet deze vervolgens in de kom met de gehakte chocolade. Laat de chocolade even smelten en roer daarna de ganache rustig door met een spatel. Laat volledig afkoelen en vul dan een spuitzak met de ganache.  

Stap 2: 
Spuit de ganache op de helft van de macarons. Zet hier de andere helft van de bovenop en druk licht aan. Dek de macarons af met plasticfolie en zet ze 24 uur in de koelkast waardoor de vulling steviger wordt en de koekjes iets zachter. 

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S EERSTE HULP BIJ BAK-ONGELUKKEN

Geef je waardering

Chocolade-macarons
Chocolade-macarons