Bresse kip gegaard in hooi

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
120 minuten totale tijd
Bressekip gegaard in hooi
Verwarm de combi stoomoven voor op 160 ºC. Schil en snijd de winterpeen in gelijke stukken. Pel en snijd de ui in gelijke stukken. Snijd de prei in halve ringen. Verwarm de boter in de braadslee of braadpan en smoor de gesneden groente samen met de laurier. Snijd de nek en vleugels van de Bressekip en bewaar ze voor later. Leg de rest van de kip op de groente. Verdeel hier omheen het hooi en blus af met de wijn. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen witte peper. Zet de deksel op de braadslee of braadpan en gaar de kip circa 1 uur en 15 minuten in de oven. Verhit een scheut olie en klontje boter in een pan. Hak de vleugels en de nek van de kip grof en bak ze in circa 5 minuten goudbruin. Schenk de bouillon erbij en laat het geheel circa 1 uur rustig koken. Zeef de bouillon.

Fruitcompote
Breng de wijn aan de kook en los de suiker erin op. Schil de appel en de peer, verwijder de klokhuizen en snijd het fruit in stukken. Verwijder de pitten van de abrikozen en snijd de abrikozen in stukken. Voeg het fruit samen met de tijm toe aan de wijn en kook in circa 5 minuten tot een compote.

Serveren
Serveer de Bresse kip in de braadslee of braadpan op tafel. Serveer de andere kipstukken, de saus en de fruitcompote er apart bij.

Ingredienten

4
Personen

Bresse kip gegaard in hooi

  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el roomboter
  • 1 Bresse kip
  • 250 g hooi
  • 150 ml witte wijn
  • 1 snufje witte peper
  • zonnebloemolie
  • 1 klontje boter
  • 200 ml gevogeltebouillon

Fruitcompote

  • 150 ml zoete witte wijn
  • 50 g suiker
  • 4 appels, Elstar
  • 3 handperen
  • 6 abrikozen
  • 2 takjes tijm

Extra nodig

  • braadslee of braadpan met deksel
Geef je waardering
1