Borsjtsj met Siberische gevulde deegkussentjes

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd

Borsjtsj

Breng het water met het vlees, laurierblaadjes en de peperkorrels aan de kook en kook circa 2 uur op laag vuur. Schuim regelmatig af. 

Haal het vlees met behulp van een draadspaan uit de pan en snijd het vlees in blokjes van circa 2 centimeter en voeg weer toe aan de bouillon. Schil en snijd de aardappels in blokjes en voeg toe aan de bouillon. Schil en rasp de wortel en bieten grof. Pel en snipper de uien.  Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de uien en de wortel op laag vuur gaar. Voeg toe aan de bouillon. Snijd de tomaten in blokjes. Bak de geraspte biet in de koekenpan gaar. Voeg azijn en tomaat toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg toe aan de bouillon. Halveer de witte kool, verwijder de kern en snijd de witte kool in fijne reepjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in kleine blokjes. Voeg de witte kool en paprika toe aan de bouillon. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat circa 5 minuten koken op laag vuur. Pel en snijd de knoflook fijn en voeg deze vlak voor het serveren toe aan de soep. Hak alle kruiden fijn en voeg deze vlak voor het opscheppen toe aan de soep, houd nog een beetje gesneden kruiden achter voor het serveren.

Serveren

Schep in elk bord een eetlepel crème fraîche en een beetje gesneden kruiden schenk de soep eroverheen. Eet de soep met het roggenbrood.

Siberische gevulde deegkussentjes

Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de eieren, water en het zout. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Pel en snipper de ui. Pluk en hak de peterselie. Meng de ui en peterselie met het gehakt en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Rol het deeg uit tot circa 3 millimeter dik. Steek met de steker kleine rondjes uit en leg in het midden van elk rondje een klein hoopje gehakt. Vouw de plakjes dicht als een tortellini. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de deegkussentjes in circa 5 minuten gaar. Als de deegkussentjes drijven zijn ze gaar.

Garnering

Hak de dille fijn en meng met de zure room.

Serveren

Serveer de deegkussentjes met een klontje roomboter en het zure roommengsel. 

Dit is een recept van Ilona Cherepanova

Ilona maakte één van de bekendste Russische soepen: Borjstsj. Een goed gevulde soep met rode bieten en room. Er zijn talloze variaties op deze soep. Ilona serveert bij de soep pelmeni, ofwel gevulde Siberische deegkussentjes. De deegkussentjes kunnen worden gevuld met verschillende soorten vlees en worden geserveerd met zure room. Ook heeft Ilona Fabergé-eieren gemaakt: eierschalen gevuld met aspic.

Aspic Fabergé-eieren 

Was de eieren en boen goed droog. Maak met een mes een gaatje van circa 1,5 centimeter in het stompe uiteinde van het ei. Schenk de eieren leeg.

Tip 

Bewaar de inhoud van het ei voor een ander gerecht.

Spoel de lege eierschalen grondig schoon met heet water. Leg de eieren met de opening naar boven in een eierdoos. Breng een pan met het water, kippenbouillonblokje en de kip aan de kook. Kook circa 15 minuten tot de kip gaar is. Breng op smaak met een beetje zout. Haal de kip uit de bouillon en pel het vlees van het bot. Zet het vuur uit. 
Week de gelatine in koud water. Voeg de geweekte gelatine toe aan de bouillon.

Let op 

Laat de bouillon niet meer koken, dit gaat de werking van de gelatine tegen.

Snijd de kip in blokjes. Giet de mais af. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes. Pluk en hak de peterselie. Verdeel om en om de paprika, mais, kip en peterselie over de eierschalen tot deze gevuld zijn. Schenk de bouillon in de gevulde eierschalen. Laat de eieren minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Langer kan uiteraard ook.

Ingredienten

4
Personen

Borsjtsj

  • 2 l water
  • 500 g runderpoulet
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperkorrels
  • 5 aardappels
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 2 rode bieten
  • 1 witte kool
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten
  • olijfolie
  • 2 el azijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 dille
  • 0.5 bosje peterselie
  • 0.5 bosje lavas
  • 125 ml zure room
  • 1 Russisch roggebrood

Deeg

  • 750 g bloem
  • 2 eieren
  • 400 ml water
  • mespuntje zout

Voor de vulling

  • 1 ui
  • 6 takjes peterselie
  • 500 g rundergehakt

Garnering

  • 125 ml zure room
  • 0.5 bosje dille
  • 100 g roomboter

Extra nodig

  • blokrasp
  • steker van 5 cm doorsnede (of een glas)
  • deegroller

Aspic Fabergé-eieren

  • 10 eieren
  • 300 ml water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 150 g kippenpoot
  • mespuntje zout
  • 10 blaadjes gelatine
  • 75 g maïs uit blik
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 0.5 bosje peterselie

Extra nodig

  • eierdoos
Geef je waardering
3