Boerenkoolsoep met boerenkoolchips

11
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Boerenkoolsoep

Was de boerenkool grondig, verwijder de harde nerven en scheur de bladeren in stukjes.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Smelt een klontje boter in een soeppan en fruit ui en knoflook circa 2 minuten.

Snijd de prei in dunne ringen. Bewaar enkele ringetjes voor de garnering en voeg de rest toe in de pan.

Snijd de wortel in blokjes van circa 1,5 bij 1,5 centimeter en fruit even mee en voeg laurier toe.

Laat de bonen uitlekken en voeg toe in de pan.

Voeg wat verse tijm en grove mosterd toe.

Doe de boerenkool in de pan.

Blus het geheel af met de witte wijn en laat het geheel enkele minuten doorkoken.

Vul de pan met de bouillon tot circa vier centimeter boven de groente en laat circa 10 minuten koken.

Voeg op het laatst de boerenkool toe en kook nog circa 5 minuten.

Breng de soep op smaak met peper en zout. Houd drie grote scheppen soep apart.

Hak de peterselie grof, voeg toe aan de resterende soep en laat een halve minuut meekoken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep en zeef deze eventueel.

Voeg de achtergehouden grove soep weer toe voor een bite.

Boerenkoolchips

Verwarm de olie tot circa 175 °C.

Frituur de boerenkoolbladeren circa 30 seconden in de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Bestrooi met zout en doe er een beetje azijn op.

Serveren
Serveer de soep in een kom of diep bord. Maak de soep af met een schepje crème fraîche. Garneer met de boerenkoolchips en grove peterselie.

Ingredienten

4
Personen

Boerenkoolsoep

  • 300 g boerenkool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 20 g roomboter
  • 4 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 g witte bonen (uit blik)
  • 80 ml witte wijn
  • 1 el grove mosterd
  • 1 l groentebouillon
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el crème fraîche

Boerenkoolchips

  • 100 g boerenkool (heel)

Extra nodig

  • staafmixer
  • keukentouw
  • olie om in te frituren
  • thermometer
  • eventueel een zeef
Geef je waardering
11