Bloemkoolsoep is één van die soepen met een heel hoog comfort food-gehalte. En het is nog een gezond ook. (Wist je dat één portie bloemkool driekwart van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat?) Dit recept voor romige bloemkoolsoep is overigens niet alleen lekker, het is vooral ook lekker makkelijk. Serveer 'm met een frisse salade en knapperig Turks brood en er staat in dertig minuten een volwaardige maaltijd op tafel.

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Bloemkoolsoep

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 1 bloemkool
  • 400 g kruimige aardappels
  • zonnebloemolie
  • 1 tl kerrie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 300 ml magere melk
  • 1 laurierblaadje
  • 1 krop Romeinse sla
  • 4 tomaten
  • 50 g gorgonzola
  • 200 ml magere yoghurt
  • 4 eieren
  • 1 Turks brood
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1.5 l water

Extra nodig

  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180°C.
Breng een pan met water aan de kook voor de eieren.

Bloemkoolsoep 

Stap 1:

Pel en snipper de ui, pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de prei in halve ringen. Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil en snijd de aardappels in vieren.

Stap 2:

Verwarm een scheut olie in een grote pan en fruit  de ui, knoflook, kerrie en prei.

Stap 3:

Voeg het bouillonblokje, de bloemkool en de aardappels toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook.

Stap 4:

Voeg de melk en het laurierblaadje toe.

Stap 5:

Laat de soep circa 15 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.

Stap 6:

Verwijder het laurierblaadje uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer.

Stap 7:

Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur laag. Beng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Salade

Stap 1:

Kook de eieren in de pan met water in circa 10 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.

Stap 2:

Pluk de sla. Snijd de tomaten in partjes. Snijd de gorgonzola zo klein mogelijk en roer de gorgonzola door de yoghurt.

Stap 3:

Verdeel de sla over 4 kleine kommen.

Stap 4:

Snijd de eieren in partjes. Verdeel het ei en de tomaten over de sla en lepel de gorgonzola-yoghurt erover.

Het krokante Turks brood

Stap 1:

Vet een bakplaat in met een scheut olie. Halveer het Turks brood. Snijd het brood in plakken en leg ze op de bakplaat.

Stap 2:

Meng in een kom een scheut olijfolie met de  Italiaanse kruidenmix en bestrijk het brood ermee.

Stap 3:

Bak het brood in de oven in circa 8 minuten goudbruin en krokant.

Serveer de romige bloemkoolsoep de salade en het krokante Turkse brood.

Geef je waardering

209
Bloemkoolsoep