De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Biefstuk uit de oven

Een goede biefstuk heeft minder met vlammen en meer met gelijkmatige warmte te maken dan je in eerste opzicht denkt. Chef Hugo legt uit hoe je biefstuk bakt in de oven, oftewel: de reverse sear.

5 min. voorbereidingstijd
20 min. oventijd
Direct naar recept
biefstuk bakken oven

Een recept van

Hugo Kennis

Hugo Kennis de Brigade

"Een goede biefstuk is rosé van binnen en wordt geleidelijk donkerder naar de rand. Een geweldige biefstuk is egaal roze van binnen (zonder overloop van kleur), heeft een dunne krokante korst en is ontzettend mals. Wij introduceren: de reverse sear."

Bereidingswijze

Biefstuk bakken in de oven

  1. Verwarm de oven voor op 130°C.Laat de biefstuk eerst op kamertemperatuur komen door hem +/- 30 minuten voor bereiding buiten de koelkast te leggen. 

  2. Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en peper. Leg de biefstuk op het ovenrek en schuif in de oven. Plaats een ovenschaal of bakplaat onder het rek om de vleessappen op te vangen. 

  3. Bak de biefstuk 15 minuten in de oven en check daarna om de 5 minuten de kerntemperatuur. De tijd is hier afhankelijk van de grootte van het vlees. Bij de juiste kerntemperatuur (zie hieronder) haal je de biefstuk uit de oven.

  4. Verhit op hoog vuur een (gietijzeren)pan met olijfolie. Leg de biefstuk in de hete pan. Voeg boter, knoflook en tijm toe. Schroei de biefstuk dicht (45-60 seconden per kant). Haal de biefstuk uit de pan en serveer direct. Rusten is bij de reverse sear niet nodig.

Wat is een reverse sear?

Bij de traditionele restaurantmethode word het vlees éérst in een hete pan dichtgeschroeid en daarna in de oven geplaatst: biefstuk nagaren in de oven. Bij een reverse sear doe je dit precies andersom. Je gaart het vlees bie eerst te garen in de oven. Afhankelijk van de gekozen kerntemperatuur kan dit rare, medium rare of een medium garing zijn. Hierna haal je de biefstuk uit de oven en schroei je het vlees kort dicht in de pan. Het aanbakken geeft de biefstuk zijn krokante kost en smaak (maillardreactie).

biefstuk bakken oven

Kerntemperaturen bij reverse sear

De kerntemperaturen bij de reverse sear liggen een aantal graden lager dan de 'normale' kerntemperatuur. Dit komt doordat de biefstuk nog een aantal graden stijgt nadat je hem dichtschroeit in de pan.

Rare: 41°C
Medium-rare: 46 graden°C
Medium: 52°C

kerntemperatuur

Hoe lang moet biefstuk in de oven?

Hoe lang (kogel)biefstuk of ossenhaas in de oven gaat is afhankelijk van de dikte van jouw stuk vlees. Ga voor biefstuk bereiden in de oven uit van 15 minuten en hierna check je met een kerntemperatuurmeter om de 5 minuten de garing. 

oven biefstuk

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.