Ayam rica rica met kokos, atjar en rijst

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Kip

Verwarm de oven voor op 180°C Pel de ui en knoflook. Snij de ui, gember en pepers in stukken. Bak in een scheut olie de kip aan. Maal de pepers, gember, kemirinoten, ui, knoflook en suiker met wat olie tot een pasta in de keukenmachine. Haal de kip uit de pan. Bak de peperpasta gaar in de pan en voeg de santen in kleine blokjes toe. Voeg al roerend water toe, zodat een dikke saus ontstaat. Voeg de laos, salam, gekneusde sereh en de kip erbij. Zet de pan circa 30 minuten in de oven.

Rijst en salade

Kook de rijst. Snij de daikon, wortel en komkommer met de mandoline in dunne linten en zet in ijswater. Meng voor de dressing water, limoensap, azijn en suiker met een snufje zout in een kommetje en meng met de salade.

Sambal badjak

Pel en snij de ui en knoflook in stukken. Snij de peper(s) in stukken. Maal ui, knoflook, trassi en peper fijn in keukenmachine. Verwarm deze pasta samen met de sambal of peperpasta in een pan. Voeg de salam, djeroek poeroet, laos en gekneusde sereh toe en laat even trekken. Zoet de sambal met de suiker. Verdun eventueel met een beetje water als de sambal te dik wordt. Laat de sambal afkoelen.

Serveren

Beleg de borden met bananenblad. Schep de kip op de borden serveer de rijst en salade en wat gesneden rawits erbij.

Ingredienten

4
Personen

Kip

  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1-2 cm gember
  • 5 lomboks of rode pepers
  • 4 kippendijen zonder bot
  • 4 kemirinoten
  • 1 el gula djawa (palmsuiker)
  • 1 scheutje zonnebloemolie of kokosolie
  • 0,25 blok santen
  • 1 volle tl laospoeder
  • 2 salamblaadjes
  • 1 stengel sereh

Atjar

  • 1 daikon of rettich
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • ijswater
  • 1 el water
  • limoensap naar smaak
  • 1 el witte rijstazijn
  • 1 el suiker
  • zout

Sambal badjak

  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 madame Jeanette of 10 rawit
  • 1 tl trassi
  • 375 g sambal oelek of geconserveerde peperpasta
  • 2 salamblaadjes
  • 3 djeroek poeroetblaadjes
  • 3 tl gedroogde laos
  • 1 stengel sereh
  • 150-200 g suiker

Garnering

  • 1 bananenblad
  • 2-3 rawit

  • 200 g rijst
Geef je waardering
2