Ayam rica rica met ketjap, sambalboontjes en rijst

57
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 hour and 30 minutes totale tijd

Dit gerecht maakte Tuti in aflevering 8 van The Chefs' Line Nederland. 

Kip

Verwarm de oven voor op 180°C. Was en kruid de kip met zout en peper. Doe de kip in een ovenschaal en plaats deze in de oven.

Pel de uien en knoflook. Houd 1 ui en 1 teen knoflook achter. Fruit de uien en knoflook in olie en voeg de trassi toe. Voeg driekwart van de tomatenpuree toe wanneer de uien glazig zijn. Meng sambal door de uien totdat ze rood kleuren. Voeg de tamarinde en wat water toe. Voeg een scheutje zoete en zoute ketjap en gula djawa naar smaak toe. Plet de sereh en leg er een knoopje in. Voeg de sereh samen met de djeroek poeroet toe aan de saus.

Haal de kip uit de oven als deze goudbruin gebakken en bijna gaar is. Voeg de kip bij het uienmengsel. Laat de smaken goed in de kip trekken en plaats terug in de oven of laat het op het vuur nog een beetje smoren.

Rijst en sperzieboontjes

Kook de rijst. Blancheer de boontjes. Fruit de achtergehouden ui en knoflook in een scheutje olie. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee. Voeg de boontjes, sambal naar smaak en gula djawa naar smaak toe. Laat sudderen en breng het op smaak met de laos, zoete en zoute ketjap. Serveer de ayam met de rijst en de boontjes.

Ingredienten

4
Personen

  • 1 kg kippendij met vel een been
  • zout en peper
  • 1 kg uien
  • 7 tenen knoflook
  • 1 scheutje arachideolie
  • 25 g trassi
  • 50 g tomatenpuree
  • 100 g sambal oelek of sambal badjak
  • 15 g tamarindepasta
  • 1 scheutje zoete ketjap
  • 1 scheutje zoute ketjap
  • 1-2 schijfjes gula djawa
  • 1 stengel sereh
  • 4 blaadjes djeroek poeroet
  • 400 g pandanrijst
  • 500 g sperziebonen
  • 1 tl laospoeder
Geef je waardering
57