Vlaaideeg
Verwarm de melk met alle suiker tot handwarm. Haal
de pan van het vuur en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem.
Strooi het zout over de rand. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het
melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een
soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat circa 30 minuten
rijzen.
Vet de vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm met
het deeg, snijd de randjes eraf en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Frangipane en
appeltopping
Verwarm de oven voor 180 ºC. Hak de walnoten grof.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Meng de
appels en de walnoten. Maal voor de frangipane de amandelen zeer fijn met de
suiker. Roer de zachte boter erdoor en voeg de eieren toe. Meng alles goed door
elkaar. Verdeel het mengsel over de vlaaibodem. Verdeel de appels met de
walnoten over de frangipane. Bak de vlaai in circa 25 minuten goudbruin en
gaar. Haal de vlaai uit vlaaivorm.
Glanslaag
Verwarm de abrikozenjam en het water in een pan en
bestrijk de vlaai ermee.
Tip: serveer de vlaai met slagroom.
0 reacties