Appelvlaai met walnoten

17
Gemiddeld
Appelvlaai met walnoten

Bereidingswijze

1 uur en 20 minuten kooktijd
1 uur en 50 minuten totale tijd

Vlaaideeg

Verwarm de melk met alle suiker tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Strooi het zout over de rand. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat circa 30 minuten rijzen.
Vet de vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm met het deeg, snijd de randjes eraf en prik met een vork gaatjes in het deeg.

Frangipane en appeltopping
Verwarm de oven voor 180 ºC. Hak de walnoten grof. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Meng de appels en de walnoten. Maal voor de frangipane de amandelen zeer fijn met de suiker. Roer de zachte boter erdoor en voeg de eieren toe. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de vlaaibodem. Verdeel de appels met de walnoten over de frangipane. Bak de vlaai in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de vlaai uit vlaaivorm. 

Glanslaag
Verwarm de abrikozenjam en het water in een pan en bestrijk de vlaai ermee. 

Tip: serveer de vlaai met slagroom.

Ingredienten

1
Personen

Vlaaideeg

  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 30 g boter
  • 1 eidooier

Frangipane en appeltopping

  • 100 g walnoten
  • 4 appels, Elstar
  • 150 g amandelen
  • 150 g suiker
  • 50 g zachte boter
  • 2 eieren

Glanslaag

  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el water

Extra nodig

  • plasticfolie
  • deegroller
  • vlaaivorm
  • boter om in te vetten
  • keukenmachine
Appelvlaai met walnoten
Geef je waardering
17