Vraag een indo om nasi goreng en je krijgt misschien wel een waanzinnig familierecept in de schoot geworpen. Althans, als het geheime recept gedeeld mág worden. Job en Perry gingen voor de show INDO FOOD langs bij Indische Albert en hij was bereid om zijn bijzondere recept prijs te geven. Bedankt, Ap!

Ingredienten

4
Personen

  • 1 gerookte makreel
  • 4 kemirinoten
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 rode lombok
  • 1 el sambal oelek
  • zonnebloemolie
  • 1/3 blok santen
  • 1 stengel citroengras
  • 4 limoenblaadjes (daun djeruk perut)
  • 800 g gekookte rijst
  • 1 bakje ikan teri (ansjovis)

Optioneel

  • 1/2 el trassi

Bereidingswijze

Totale tijd: 40 minuten

Stap 1:
Haal de kop, staart en het vel van de makreel en snijd het in vier stukken.

Stap 2:
Rooster de kemirinoten in een oven of koekenpan.

Stap 3:
Wrijf de geroosterde kemirinoten fijn in een vijzel. Snijd de uien, knoflook en lombok klein. 
Bak deze met de sambal, kemirinoten (en trassi) in een wok op niet te hoog vuur.

Stap 4:
Los de kokoscrème op in heet water, tot het een dik papje is. Voeg dit papje toe aan de wokpan en roer alles goed door. Kneus de citroengrasstengel (zie video voor de techniek) en voeg hem samen met de limoenblaadjes toe.

Stap 5:
Laat dit geheel pruttelen tot er olie naar boven komt, dan is de saus klaar. Zet het vuur uit. Leg de makreelmoten in de saus en laat dit minstens een kwartier intrekken. Haal de moten uit de pan en schep de rijst erin. Schep alles goed door totdat de rijst een kleurtje krijgt.

Stap 6:
Bak het geheel nog even zodat het warm wordt. Serveer eventueel met ikan teri (gebakken zoute visjes).

Optioneel:
Voor ikan pepesan: wikkel de makreel in aluminium of bananenblad en rooster een half uur (op 180 graden Celsius) in de oven. Of stoom de vis in een stoompan.

Geef je waardering

63
Nasi goreng van Indische Albert
nasi goreng ikan pepesan