Wat is glühwein?

Glühwein (letterlijk: gloeiwijn) is een warm alcoholisch drankje die vooral in het midden van Europa vlak voor Kerst wordt gedronken. Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn en specerijen – vaak sinaasappel, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms wordt het drankje extra gezoet met suiker of honing, of aangevuld met een sterke drank zoals rum of cognac.

Welke (rode) wijn voor glühwein?

Een eenvoudige, stevige, volle wijn zoals Merlot en Shiraz zijn goede opties, maar kies vooral een wijn die jij lekker vind. De warme wijn wordt toch op smaak gebracht met flink wat specerijen.

Hoeveel alcohol zit er in glühwein?

De klassieke glühwein heeft een alcoholpercentage van rond de 13%. Let op: dit geldt voor de klassieke glühwein gemaakt van rode wijn. Vul je de glühwein aan met sterkere drank dan is het alcoholpercentage hoger. Bij de bereiding is het belangrijk dat de temperatuur van de wijn niet boven de 70°C komt, want anders verdampt de alcohol en dat is zonde.

Hoe maak je glühwein?

Ingrediënten

Dit recept is een traditioneel glühweinrecept. Dit neemt niet weg dat je zelf nog ingrediënten kunt toevoegen naar smaak. Voeg bijvoorbeeld nog een scheutje rum of cognac toe. Ook kun je eindeloos variëren met de citrusvruchten.

Ingrediënten voor ongeveer 8 glazen: 

 • Halve citroen
 • 2 sinaasappels
 • 3 stokjes kaneel
 • 4 kruidnagels
 • 3 kardemomkorrels
 • 2 stuks steranijs
 • 2 liter soepele rode wijn 
 • 3 eetlepels suiker (of zoetstof)

Bereiding

 1. Pak een grote pan en schenk de wijn hierin. Zet de pan op een héél laag vuurtje. Zorg dat het niet gaat koken, want dan verdampt de alcohol.
 2. Snijd de halve citroen en één sinaasappel in plakjes. Voeg dit toe aan de wijn.
 3. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs en kardemom toe. 
 4. Maak van de schil van de andere sinaasappel krullen. Doe dit met een dunschiller. Voeg de helft toe aan de pan en bewaar de andere helft als garnering.
 5. Snijd de overgebleven sinaasappel doormidden en knijp het sap uit in de pan. 
 6. Voeg suiker of zoetstof toe naar smaak. 
 7. Laat het geheel 30 à 40 minuten op een laag vuurtje staan, ook nu zonder dat de glühwein kookt. 
 8. De glühwein kan gezeefd worden. Zo haal je alle stukjes eruit. Voor de presentatie is het mooi om wat stukjes citroen of sinaasappel in het glas te laten. 
 9. Serveer de glühwein in mooie glazen. Maak het geheel af met de sinaasappelkrullen. 

Probeer ook onze heerlijke alcoholvrije glühwein!

Alcoholvrije glühwein  

Alcoholvrije glühwein  

Bekijk