Optie 1: gebruik een rookpistool

Voor wie niet vies is van een experiment: probeer eens een rookpistool. Hoe het werkt? In dit apparaat doe je wat houtsnippers (met een smaakje bijvoorbeeld). Die steek je aan en laat je schroeien. De rook die geproduceerd wordt, verdwijnt door een buis naar jouw gewenste rook-object. Dat kan van alles zijn: vis, vlees, groenten. Maar ook zout, kaas en noten zijn heerlijk om te roken. Stop het product in een bak, doos of een zakje en vul het met rook. Een paar minuten later is jouw makreel een gerookte makreel! In de bartenderwereld wordt dit apparaat ook gebruikt voor een wow-effect bij een smoky cocktail.

Hoe handig is dit alternatief op een rookoventje? Met een rookpistool (ook wel een rookapparaat of een smoking gun genoemd) kun je namelijk koud roken. Het apparaatje is klein van formaat en werkt op batterijen.

In deze video wordt uitgelegd hoe je zo'n rookapparaat kunt gebruiken:

 

Waar moet je op letten?
Met een rookpistool kun je geen voedsel garen. Je rookt koud, dus je geeft voedsel dat al klaar is om te eten een rooksmaak/rookgeur. 

Houtsnippers
Je kunt verschillende houtsnippers of kruiden gebruiken. De meestgebruikte zijn eikenhout en beukenhout. Maar ook citrushout, salie of appelhout is lekker om mee te roken. In dit blog leggen de BBQ-helden tot in de puntjes uit welke soorten er zijn en wat je waarvoor kunt gebruiken. En ook welke houtsoorten je niet kunt gebruiken.

Duur?
Voor zo'n apparaatje hoef je niet perse diep in de buidel te tasten. Er zijn rookpistolen voor honderden euro's, maar zelfs voor een kleine 40 euro bestel je al een rookapparaat. Daar hoef je het niet voor te laten. Lekker experimenteren, dus!

Nog een manier

Nog een optie? Liquid smoke. Zoals de naam al doet vermoeden is het een vloeibaar rookaroma. Het wordt gemaakt door houtsnippers te verbranden, waarvan de rook via een condensator in een flesje eindigt. Dit wordt eventueel verdund met water en aangemaakt met azijn. Erg natuurlijk dus. Er zijn verschillende 'smaken' te koop, afhankelijk van het soort hout dat gerookt wordt zoals hickory of mesquite. 

Het gebruik is simpel. Je kunt het gebruiken als marinade voor vlees of als toevoeging aan een saus. Ook is liquid smoke geschikt om vegetarische ingrediënten als tempeh of tofu een rooksmaak mee te geven. Momenteel is liquid smoke nog niet te koop in de supermarkt. Wel kun je het product gemakkelijk online bestellen.