Flamberen tijdens de bereiding
Zorg als je gaat flamberen in ieder geval dat je afzuigkap uit staat en dat je een passend deksel bij de hand hebt, zodat je de vlam kan doven als het misgaat.

Tijdens de bereiding van je gerecht overgiet je het onderdeel dat je wil flamberen, bijvoorbeeld vlees, vis of crêpes, met de sterke drank. Deze zal dan meteen opwarmen, hetgeen een vereiste is voor flamberen. Als je de (koeken)pan een beetje schuin boven de vlam van je fornuis houdt, zal de drank vlam vatten. Mocht dit niet werken, dan kan je de drank ook aansteken met een fornuisaansteker of grote lucifer. Laat de vlam rustig uitbranden, zodat de alcohol grotendeels verdwijnt, maar de smaak in je gerecht achterblijft.

Flamberen als tafelbereiding
Gaat het je niet alleen om de smaak, maar wil je een spectaculaire tafelbereiding aan je gasten presenteren? Dan kan je ook aan tafel flamberen, vlak voor of net na het opdienen van het gerecht.

Verwarm de drank dan allereerst kort in een pannetje op het fornuis (niet laten koken!). Daarna kan je twee dingen doen: giet de warme drank over het gerecht en steek het dan op het bord aan, of giet de drank al brandend over het gerecht. In het laatste geval kan je de drank in het pannetje aansteken en vervolgens direct uit de pan of met een sauslepel over het bord gieten.