Hoewel alle drie mousserende wijnen zijn, bestaan er grote verschillen. Wat jou als consument direct opvalt is het prijsverschil: een fles champagne koop je niet snel onder de 20 euro. Een fles cava heb je daarentegen al voor 10 euro in je mandje liggen, en een fles prosecco ontkurk je vanaf 5 euro. Het grote verschil voor kenners zit 'm echter in de herkomst, het productieproces en de smaak. 

Champagne

Champagne is een mousserende wijn, enkel afkomstig uit de Champagne, een beschermd gebied in Frankrijk dat zicht uitstrekt rondom de Reims. Dit gebied leent zich perfect om de druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier te verbouwen voor de productie van champagne. Het koele klimaat en de kalkrijke bodem geven de mousserende wijn een frisse, zure en complexe smaak. En daar betaal je voor. Ook is het rijpingsproces van 15 maanden. Dat is langer dan cava of prosecco. Op een rij:

- Afkomstig uit Frankrijk (de Champagne)
- Gemaakt van druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier
- Rijpingsproces van minimaal 15 maanden
- Complexe aroma's en een friszure smaak

Cava

Cava is het paradepaardje van de Spanjaarden, of beter gezegd: de Catalanen. Deze wijn wordt voornamelijk geproduceerd in de provincie Penedès, zo'n uurtje rijden van Barcelona. De naam heeft het drankje niet te danken aan de plaats van herkomst, maar is afgeleid van het Spaanse woord voor 'ondergrondse kelder', daar waar het beschermde productieproces plaatsvindt. 

Cava wordt bijna uitsluitend gemaakt (95%) door de combinatie van 3 Catalaanse druivenrassen: xarel-lomacabeo en parellada. Deze druiven geven de cava zijn unieke smaak: rond, kruidig en minder zuur dan champagne. Cava wordt gemiddeld 9 maanden op fles gerijpt. 

- Afkomstig uit Spanje
- Voornamelijk gemaakt van druivenrassen xarel-lo, macabeo en parellada
- Rijpingsproces van minimaal 9 maanden
- Rond, kruidig, aards en minder zuur

Prosecco

De prosecco is vernoemd naar de gelijknamige witte druif die de basis vormt van het drankje. Prosecco komt voor in twee soorten: frizzante en spumante. Frizzante is het bekendst. Deze flessen bevatten minder koolzuur en worden gekurkt en afgemaakt met een touwtje of draaidop. De spumante bevat meer koolzuur, en krijgt net als champagne een kroonkurk. 

Prosecco wordt op een snellere manier geproduceerd dan champagne of cava en moet jong gedronken worden. De drank is wat zoeter dan zijn Spaanse of Franse variant, en spreekt hierom een breder publiek aan. Ben je op zoek naar een kwalitatieve fles prosecco? De mooiste (en duurste) prosecco's komen uit het plaatje Cartizze, ten noorden van Venetië. Daar waar de prosecco ooit is ontstaan.

- Afkomstig uit Italië
- Druivenras prosecco vormt de basis
- Snel productieproces
- Verschil frizzante en spumante
- Moet jong gedronken worden
- Lichtzoet, fruitig