Voldoende ijzer binnen krijgen is belangrijk. Krijg je te weinig binnen, dan kunnen hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid de kop opsteken. Bovendien houdt deze belangrijke voedingsstof ook je haar, huid en nagels gezond. In deze voedingsmiddelen vind je grote hoeveelheden.
Vergeet spinazie, eet chocolade: de 7 beste bronnen van ijzer

Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Hoewel spinazie je geen bovenmenselijke krachten geeft, is Popeye's favoriete voedingsmiddel wel een geweldige bron van ijzer, een mineraal dat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren. Toch is het niet de grootste bron van ijzer. Hieronder zie je de beste bronnen.
Linzen
Je kan ze heel het jaar door kopen en zijn een geweldige bron van ijzer, vezels en eiwitten. Een portie van slechts 150 gram voorziet je al in een derde van je dagelijkse ijzerbehoefte.
Rood vlees
Onderzoekers van de universiteit van Newcastle ontdekten dat degenen die regelmatig rood vlees op het menu zetten, minder snel last hebben van een ijzertekort dan mensen die andere soorten vlees of helemaal geen vlees eten. Máár, dit geeft je geen vrijgeleide om elke dag een sappige steak te eten. Hou je wekelijkse inname op maximum 500 gram.
Pompoenpitten
Een handvol van dit lekkere tussendoortje voorziet je al in bijna 20 procent van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Pompoenpitten bevatten ook veel zink, magnesium, koper en veel antioxidanten die je beschermen tegen een aantal ziektes. Hou een zakje bij de hand als snack of strooi ze over je salade voor een knapperige, voedzame boost.
Quinoa
Dit glutenvrije pasta- en rijstalternatief is een goede bron van ijzer. Zorg er wel voor dat je de quinoa langzaam kookt om te voorkomen dat het fytinezuur in de quinoa de opname van ijzer en andere mineralen vermindert.
Broccoli
Een kopje gestoomde broccoli toevoegen aan je diner levert je al bijna 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer op. De groene groente bevat ook vitamine C, die je lichaam helpt om ijzer te absorberen.
Pistachenoten
Nog een geweldig tussendoortje zijn pistachenoten. Zij bevatten bijna vier keer zoveel ijzer als andere noten. Strooi ze over je yoghurt voor een lekker ontbijt of gebruik ze als smaakvolle korst op je stukje vis of vlees.
Donkere chocolade
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen