Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Hoewel spinazie je geen bovenmenselijke krachten geeft, is Popeye's favoriete voedingsmiddel wel een geweldige bron van ijzer, een mineraal dat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren. Toch is het niet de grootste bron van ijzer. Hieronder zie je de beste bronnen. 

Linzen

Je kan ze heel het jaar door kopen en zijn een geweldige bron van ijzer, vezels en eiwitten. Een portie van slechts 150 gram voorziet je al in een derde van je dagelijkse ijzerbehoefte.

Klik hier voor lekkere recepten met linzen

Rood vlees

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle ontdekten dat degenen die regelmatig rood vlees op het menu zetten, minder snel last hebben van een ijzertekort dan mensen die andere soorten vlees of helemaal geen vlees eten. Máár, dit geeft je geen vrijgeleide om elke dag een sappige steak te eten. Hou je wekelijkse inname op maximum 500 gram. 

Hier vind je de lekkerste recepten met biefstuk

Pompoenpitten

Een handvol van dit lekkere tussendoortje voorziet je al in bijna 20 procent van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Pompoenpitten bevatten ook veel zink, magnesium, koper en veel antioxidanten die je beschermen tegen een aantal ziektes. Hou een zakje bij de hand als snack of strooi ze over je salade voor een knapperige, voedzame boost.

Hier vind je de lekkerste recepten met pompoenpitten

Quinoa

Dit glutenvrije pasta- en rijstalternatief is een goede bron van ijzer. Zorg er wel voor dat je de quinoa langzaam kookt om te voorkomen dat het fytinezuur in de quinoa de opname van ijzer en andere mineralen vermindert.

Klik hier voor de lekkerste recepten met quinoa

Broccoli

Een kopje gestoomde broccoli toevoegen aan je diner levert je al bijna 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer op. De groene groente bevat ook vitamine C, die je lichaam helpt om ijzer te absorberen. 

De lekkerste gerechten met broccoli vind je hier. 

Pistachenoten

Nog een geweldig tussendoortje zijn pistachenoten. Zij bevatten bijna vier keer zoveel ijzer als andere noten. Strooi ze over je yoghurt voor een lekker ontbijt of gebruik ze als smaakvolle korst op je stukje vis of vlees.

Klik hier voor de verrukkelijkste recepten met pistachenoten

Donkere chocolade

Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.