De ‘gewone’, ongepelde ui en sjalotten kun je bijvoorbeeld het beste bewaren in een koele, donkere en goed geventileerde ruimte. Het is daarom verstandig om ze niet in een plastic of een stoffen zak te doen, maar in een papieren zak met gaten of een doos met gaten. Op deze manier kun je uien en sjalotjes vaak tot een maand bewaren.

Lees ook: Tranen tijdens uien snijden? Dit kan je helpen! >

Als je de ui al ontdaan hebt van de schil, dan kun je de geschilde ui beter in een luchtdichte container bewaren. Glazen bakjes lenen zich hier het beste voor, aangezien de uiengeur hier niet in zal trekken, wat bij plastic bakjes wel het geval is. In een luchtdichte container kun je geschilde uien idealiter 2 weken bewaren, maar controleer voor gebruik altijd even of de ui daadwerkelijk nog goed is.

Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren. Het advies is wel om ze zo snel mogelijk te eten, omdat de ui na verloop van tijd vitamines verliest.

Prei en lente-ui

Als je ze binnen enkele dagen wilt gebruiken, dan kun de prei en lente-ui gewoon om het aanrecht bewaren met de wortels in een pot met water. Duurt het echter langer voordat je ze nodig hebt, dan doe je er beter aan de prei en lente-ui te wikkelen in een vochtig papierdoekje en met een elastiekje vast te binden. Doe ze vervolgens in een plastic tas in de groente la, zo verleng je de levensduur met enkele dagen.

Lees ook: Op deze plek moet je eieren in ieder geval niet (!) bewaren >

Algemene tips

  • Bewaar uien niet samen met aardappelen. Doe je dit wel, dan zullen de aardappelen sneller gaan rotten.
  • Vermijd de koelkast als de uien ongeschild zijn. Uien nemen namelijk makkelijk vocht op en dat is in overvloed aanwezig in de koelkast.