Er bestaat één ingrediënt dat direct een feestelijk tintje geeft aan ieder gerecht. Mogen het eieren zijn, amuses, pasta's of sauzen. Heb jij het al ingekocht voor de feestdagen?
Dit ingrediënt mag écht niet missen bij jouw kerstdiner
Ze worden weleens de 'lekkerste paddenstoelen' ter wereld genoemd. Want inderdaad, truffels zijn eigenlijk gewoon paddenstoelen met een complexe smaak. Ze bestaan er in twee soorten: de zwarte en witte truffel. De witte truffel is moeilijker te vinden, heeft een complexere smaak en is daarom kostbaarder.
Beiden zijn verkrijgbaar tussen november en januari, dan zijn ze vers en het lekkerst. Het is dus een echt winterproduct, dat veel tijdens de feestdagen wordt gegeten. Truffels groeien onder de grond, en worden opgespoord door speciale 'truffelhonden' in bepaalde streken in Frankrijk en Italië.
Smaak
De truffel heeft een complexe smaak, aardse smaak die vrijkomt wanneer je de truffel warm over een gerecht schaaft. Verse truffels zijn enkel te koop in speciaalzaken tijdens het truffelseizoen. Wil je truffel proberen maar niet zo diep in de buidel tasten? Koop dan truffelolie, -tapenade of puree. Let wel goed op het etiket of er daadwerkelijk truffel inzit.
Wil jij tijdens de feestdagen koken met truffel? Wij hebben een aantal recepten opgelijnd waarin truffel is verwerkt:
Carpaccio met dragon-truffelmayonaise
Carpaccio doet het al-tijd goed als voorgerecht. Het is een klassieker, maar dan net even wat spannender dankzij de romige dragon-truffelmayonaise. Perfect als elegant begin van je kerstdiner.
Pasta met verse truffel
Soms heb je niet meer nodig dan pasta, room en truffel. Dit gerecht draait om eenvoud en luxe op één bord.
Gnocchi met truffelsaus
Dit is comfort food op zijn chicst. Elke hap is warm, vol en precies wat je wil als het buiten koud is. Een echte crowdpleaser voor tweede kerstdag.
Truffelrisotto met prosecco
Twee van onze favoriete Italiaanse ingrediënten in één gerecht: truffel en prosecco. Door een heerlijke scheut prosecco wordt ’ie licht en sprankelend. Maar met truffel erdoor wordt het in één klap een luxegerecht!
Lauwwarme carpaccio met aardpeer en truffel
Door de carpaccio lauwwarm te serveren, worden de smaken nóg intenser. Een verrassend voorgerecht dat meteen kerstsfeer ademt.
Dumplings met paddenstoelen en truffelsaus
Deze zachte dumplings zitten vol met hartige paddenstoelenvulling en krijgen een luxe truffelsaus eroverheen. Een leuk en onverwacht gerecht dat je tafelgenoten sowieso laat verrassen. Perfect voor wie eens wat anders op tafel wil zetten.
Truffel-gehaktbal met knolselderijpuree
De klassieke gehaktbal, maar dan deluxe dankzij een vleugje truffel over de gehaktbal. Serveer met romige knolselderijpuree en het wordt een winterse combinatie waar iedereen blij van wordt.
Ook interessant
- 24Kitchen en Oma’s soep bundelen kracht tegen eenzaamheid van ouderen
- Hier haal je binnenkort gratis chocolademelk
- Dé 5 Nederlandse kerstmarkten voor foodlovers
- Mijn Voordelen
- 6x de lekkerste wortelrecepten
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- &C x 24Kitchen - tips and tricks
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?