Er bestaat één ingrediënt dat direct een feestelijk tintje geeft aan ieder gerecht. Mogen het eieren zijn, amuses, pasta's of sauzen. Heb jij het al ingekocht voor de feestdagen?
Dit ingrediënt mag écht niet missen bij jouw kerstdiner
Ze worden weleens de 'lekkerste paddenstoelen' ter wereld genoemd. Want inderdaad, truffels zijn eigenlijk gewoon paddenstoelen met een complexe smaak. Ze bestaan er in twee soorten: de zwarte en witte truffel. De witte truffel is moeilijker te vinden, heeft een complexere smaak en is daarom kostbaarder.
Beiden zijn verkrijgbaar tussen november en januari, dan zijn ze vers en het lekkerst. Het is dus een echt winterproduct, dat veel tijdens de feestdagen wordt gegeten. Truffels groeien onder de grond, en worden opgespoord door speciale 'truffelhonden' in bepaalde streken in Frankrijk en Italië.
Smaak
De truffel heeft een complexe smaak, aardse smaak die vrijkomt wanneer je de truffel warm over een gerecht schaaft. Verse truffels zijn enkel te koop in speciaalzaken tijdens het truffelseizoen. Wil je truffel proberen maar niet zo diep in de buidel tasten? Koop dan truffelolie, -tapenade of puree. Let wel goed op het etiket of er daadwerkelijk truffel inzit.
Wil jij tijdens de feestdagen koken met truffel? Wij hebben een aantal recepten opgelijnd waarin truffel is verwerkt:
Baconwafels met truffelei
Maak jij geen kerstdiner, maar een kerstbrunch? Deze eggs florentine met truffel en baconwafels zijn een heerlijke optie.
Carpaccio met dragon-truffelmayonaise
Carpaccio doet het a-ltijd goed als voorgerecht. De dragon-truffelmayonaise maakt er een luxe kerstgerecht van.
Pasta met verse truffel
De klassieker! Schaaf verse truffel over de warme pasta voor een luxe finish.
Stoofpot met truffel-aardappelpuree
Zelf oer-Hollandse aardappelpuree gaat de hoofdrol spelen door de toevoeging van truffel.
Gnocchi met truffelsaus
Truffelmayonaise, truffel-aardappelpuree en nu: truffelsaus! Geef gnocchi een kerstig jasje.
Truffelrisotto met prosecco
Twee van onze favoriete Italiaanse ingrediënten in één gerecht: truffel en prosecco. Voor een luxe date.
Makreel-truffelrillettes
Een luxe amuse bij het kerstdiner? Maak deze simpele makreel-truffelrillettes met zeewier.
Ook interessant
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- &C x 24Kitchen - tips and tricks
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam