Ze worden weleens de 'lekkerste paddenstoelen' ter wereld genoemd. Want inderdaad, truffels zijn eigenlijk gewoon paddenstoelen met een complexe smaak. Ze bestaan er in twee soorten: de zwarte en witte truffel. De witte truffel is moeilijker te vinden, heeft een complexere smaak en is daarom kostbaarder. 

Beiden zijn verkrijgbaar tussen november en januari, dan zijn ze vers en het lekkerst. Het is dus een echt winterproduct, dat veel tijdens de feestdagen wordt gegeten. Truffels groeien onder de grond, en worden opgespoord door speciale 'truffelhonden' in bepaalde streken in Frankrijk en Italië.

Smaak

De truffel heeft een complexe smaak, aardse smaak die vrijkomt wanneer je de truffel warm over een gerecht schaaft. Verse truffels zijn enkel te koop in speciaalzaken tijdens het truffelseizoen. Wil je truffel proberen maar niet zo diep in de buidel tasten? Koop dan truffelolie, -tapenade of puree. Let wel goed op het etiket of er daadwerkelijk truffel inzit. 

Wil jij tijdens de feestdagen koken met truffel? Wij hebben een aantal recepten opgelijnd waarin truffel is verwerkt:

Carpaccio met dragon-truffelmayonaise

Carpaccio doet het al-tijd goed als voorgerecht. Het is een klassieker, maar dan net even wat spannender dankzij de romige dragon-truffelmayonaise. Perfect als elegant begin van je kerstdiner.

Pasta met verse truffel

Soms heb je niet meer nodig dan pasta, room en truffel. Dit gerecht draait om eenvoud en luxe op één bord.

Gnocchi met truffelsaus

Dit is comfort food op zijn chicst. Elke hap is warm, vol en precies wat je wil als het buiten koud is. Een echte crowdpleaser voor tweede kerstdag.

Truffelrisotto met prosecco

Twee van onze favoriete Italiaanse ingrediënten in één gerecht: truffel en prosecco. Door een heerlijke scheut prosecco wordt ’ie licht en sprankelend. Maar met truffel erdoor wordt het in één klap een luxegerecht!

Lauwwarme carpaccio met aardpeer en truffel

Door de carpaccio lauwwarm te serveren, worden de smaken nóg intenser. Een verrassend voorgerecht dat meteen kerstsfeer ademt.

Dumplings met paddenstoelen en truffelsaus

Deze zachte dumplings zitten vol met hartige paddenstoelenvulling en krijgen een luxe truffelsaus eroverheen. Een leuk en onverwacht gerecht dat je tafelgenoten sowieso laat verrassen. Perfect voor wie eens wat anders op tafel wil zetten.

Truffel-gehaktbal met knolselderijpuree

De klassieke gehaktbal, maar dan deluxe dankzij een vleugje truffel over de gehaktbal. Serveer met romige knolselderijpuree en het wordt een winterse combinatie waar iedereen blij van wordt.