Bestel maar: sunny side up, over easy eggs of spiegelei met kaas?

Vergis je niet. Het perfecte spiegeleitje bakken is geen sinecure. Hoe krijg je het eiwit mooi spiegelend, nét gaar? En zorg je dat de eidooier niet kapot, maar helemaal heel uit de pan komt? Zodat wanneer je 'em doorprikt het warme eigeel er zachtjes uit stroomt... 

En hoe bedien je jouw kritische tafelgasten die hun eitje graag 'over easy' willen? Of met kaas? En een krokant randje?

We leggen je stap-voor-stap uit hoe je het perfecte spiegelei bakt:

Hoe maak je een spiegelei? (Sunny side up)

Zorg dat alle ingrediënten klaar staan:

  • Pan met dikke bodem
  • 1 ei
  • Klont roomboter (of olie)
  • Peper & zout
  • Eventueel wat peterselie of paprikapoeder

Vervolgens zijn er 2 manieren om het spiegelei perfect uit de pan te krijgen:

Bak het hele ei in één keer:

  1. Breek het ei voorzichtig boven een kommetje. Zo voorkom je dat de eidooier sneller breekt en kun je het ei precies dáár in de pan plaatsen waar jij dat wilt. 
  2. Zet de pan op laag vuur en doe de boter erin. Olie (milde olijfolie of zonnebloemolie) kan ook.
  3. Zodra de boter gesmolten is, maar nog niet schuimt, laat je het ei voorzichtig in de pan glijden. Draai een beetje met de pan zodat het eiwit mooi verdeelt en gelijkmatig gaart. 
  4. Hou het vuur laag en laat het eiwit in ongeveer 3-4 minuten net aan garen en bestrooi met wat zout en peper naar smaak.
  5. Klaar? Haal het spiegelei voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Garneer op het bord met wat gehakte peterselie.

Bak het ei gescheiden:

Wil je zeker weten dat het eiwit van je spiegelei goed gaar is en de eidooier mooi zacht en romig blijft? Dan kun je het ei ook gescheiden bakken. 

  1. Scheid boven 2 kommetjes het eiwit van het eigeel.
  2. Zet je pan op middelhoog vuur en doe de boter of olie erin.
  3. Doe het eiwit in de pan. Draai eventueel wat met de pan om het eiwit mooi te verdelen en bak het in een paar minuten net niet gaar.
  4. Laat de eidooier voorzichtig op het eiwit glijden. 
  5. Bak het samen nog een klein minuutje door en haal het spiegelei voorzichtig uit de pan. Bestrooi met zout, peper en eventueel peterselie.

Knapperige randjes?

Hou je van knapperige bruine randjes aan je ei? Draai dan de laatste minuut het vuur hoog. 

En er is nóg meer variatie:

Spiegelei met gare bovenkant

Niet zo'n fan van al dat zachte gedoe? Volg alle stappen van het hele ei in één keer bakken tot nummer 3 en:

  • doe, zodra het ei in de pan zit, een deksel over het spiegeleitje. Het liefst één die kleiner is dan de pan. Pas wel op dat de deksel het ei niet raakt!
  • Hou het vuur laag en laat het eiwit in een paar minuten stollen. Het spiegelei is klaar als er een wit laagje overheen zit.

Spiegelei omdraaien: over easy eggs

Geen fan van te zacht eigeel en ook liever geen glazig eiwit? Een andere mogelijkheid om het spiegelei wat gaarder te krijgen, is door het ei met een spatel om te draaien zodra de onderkant gestold is en het wit rond het eigeel nog niet. Voorzichtigheid is wel geboden: je eigeel is nog zacht en kan breken. (Stoere cheffies draaien het spiegelei om als een pannenkoek.)

Laat het ei omgekeerd ongeveer 10 seconden bakken en draai 'em weer terug: de bovenkant is nu gestold, maar het eigeel nog zacht.

Spiegelei met kaas

Wil je een spiegelei met kaas? Dan kun je los gaan op talloze variaties:

  • Beleg eerst een boterham met kaas en leg daar je spiegelei bovenop
  • Of voeg in de pan al een plak of wat geraspte kaas aan het spiegel ei toe: let het er bovenop als het eiwit bijna gaar is en laat de kaas zachtjes smelten
  • Ook lekker: bak eerst een minuutje een handvol parmezaan in de pan en leg daar je spiegelei bovenop.

Zo. Hoe eet jij jouw spiegelei het liefst?