Hoe ontstond slow food?

Slow food betekent geen trage service, maar een toewijding aan kwaliteit in plaats van een toewijding aan snelheid. Slow food promoot gezond voedsel dat is geproduceerd of bereid in overeenstemming met lokale culinaire tradities. Meestal met behulp van hoogwaardige lokale ingrediënten.

De Slow-Food-beweging werd in 1986 opgericht als een directe reactie op McDonald's. De Amerikaanse hamburgerketen had de Piazza di Spagna, aan de voet van de Spaanse trappen in Rome, aangewezen als de plek voor wat de grootste McDonald's ter wereld zou moeten worden, met plaats voor 450 mensen. Italianen vonden het een schande voor de Italiaanse cultuur.

Italiaan Carlo Petrini richtte in 1989 de International Slow-Food-beweging op. Het manifest, geschreven door medeoprichter Folco Portinari, verkondigt dat mensen ten prooi zijn gevallen aan hetzelfde virus: 'het snelle leven', dat onze gebruiken kapotmaakt en zelfs ons aanvalt in onze eigen huizen, waardoor we gedwongen worden om fastfood te eten.” 

Slow food is de afgelopen 25 jaar geëvolueerd tot meer dan alleen een set van principes en idealen. De organisatie voert meerdere campagnes over de hele wereld. Een voorbeeld is de Ark van de Smaak, ontworpen om kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen te beschermen. Ook Nederlandse producten zoals balkenbrij staan op de lijst.

Wat is slow food?

De filosofie van slow food is "goed, schoon en eerlijk eten". Dit betekent dat voedsel de zintuigen moet prikkelen en meer moet zijn dan brandstof, op de meest milieuvriendelijke manier op het bord moet komen en als laatst dat voedselproducenten eerlijk moeten worden gecompenseerd voor hun werk.

Slow food gelooft dat voedsel verbonden is met vele andere aspecten van het leven, waaronder cultuur, politiek, landbouw en het milieu. Door onze voedselkeuzes kunnen we gezamenlijk invloed uitoefenen op hoe voedsel wordt verbouwd, geproduceerd en gedistribueerd.

De voordelen (en nadelen!) van slow food

Slow food is alles dat aan de filosofie van de beweging kan voldoen, maar is vaak biologisch, lokaal geteeld, onbewerkt en geeft prioriteit aan meer plantaardig voedsel. Het is beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mens.

Onbewerkte producten bevatten de meeste vitamines en mineralen. En wanneer je de tijd neemt voor een maaltijd krijg je niet alleen de kans om van je eten te genieten, maar zul je ook eerder merken dat je vol zit. En dit is weer goed voor de lijn.

Geen enkele activistische beweging is natuurlijk zonder controverse. Critici noemen de Slow-Food-beweging elitair en wijzen erop dat niet iedereen het zich kan veroorloven om biologisch, lokaal geteeld voedsel te kopen. Daarnaast zou slow food onze wereldbevolking niet economisch kunnen voeden.

Geïndustrialiseerde landbouw levert veel meer op per hectare dan biologische landbouw, wat betekent dat slow food mogelijk kan leiden tot ontbossing, omdat we meer landbouwgrond nodig hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren.

Zo eet je volgens het slowfood-principe

Wil je ook eten volgens het slowfood-principe en weet je niet waar je moet beginnen? Je kunt met kleine stappen beginnen. Het hoeft geen alles-of-niets-levensstijl te zijn. 

Volg het seizoen

Eten volgens het seizoen is goedkoop en beter voor het milieu. Eet bijvoorbeeld dus liever geen aardbeien in de winter. Op internet kun je kalenders met Nederlandse seizoensgroente en -fruit vinden. Sommige groente- en fruitsoorten zijn het hele jaar een duurzame keuze zoals broccoli en appels.

Kies lokale producten

Verdiep je in wat voor producten bij jou in de buurt worden verbouwd. Ga eens naar een boerenmarkt om streekproducten te kopen. Of koop rechtstreeks van boerenwinkels.

Voorkom verspilling

Per persoon verspillen we gemiddeld 34 kilo eten per jaar. Dat is naast zonde van het niet eten, ook zonde van je geld. Voorkom verspilling door te kopen wat je nodig hebt en door eten en drinken op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren. Heb je restjes over, verwerk deze dan in een ander gerecht of vries het in voor later.

Bereid met aandacht

Goed eten kost tijd. Vraag het maar aan de Italiaanse omaatjes die uren koken en tafelen. Na acht uur werken is uren in de keuken staan misschien te veel gevraagd. Maar koken met aandacht hoeft niet moeilijk te zijn. Voeg verse ingrediënten toe en proef regelmatig of het op smaak is. Maak sauzen zelf in plaats van kant-en-klare potjes. Neem ook de tijd tijdens de maaltijd, zonder afleiding van televisie of mobiel.

Eet minder en beter vlees

Elke dag een flink stuk vlees eten is niet goed voor het milieu en je gezondheid. Nu hoef je niet meteen een vegetariër te worden. Wissel een paar keer per week vlees af met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten of noten, en je bent al goed op weg. Wanneer je vlees eet, kies indien mogelijk voor biologisch vlees uit de regio.