Seacuterie

De visplank, of seacuterie, is een van oorsprong Australische trend. De plank bestaan daar uit verschillende visgerechten die vooral geserveerd worden bij een drankje. Denk overigens niet dat je wegkomt met een simpele makreelsalade. Denk eerder aan een mix van gepekelde, gefermenteerde én gerookte vis of schaaldieren. 

Zwaardvisham en octopussalami

Het was de Britse warenhuisgroep Waitrose die de seacuterie opnam in hun jaarlijkse food and drink report. Zo spotte zij al eerder zalmpastrami, zwaardvisham en octopussalami op de menukaart. Zoals je ziet, ligt de focus bij seacuterie niet op het enkel serveren van goede vis. De nadruk ligt juist op de vernieuwende (of juist eeuwenoude) bereiding.

Zelfgemaakte visplank

Wij zijn de seacuterie helaas nog niet tegengekomen op een menukaart maar je kunt 'm natuurlijk ook zelf maken. Wij delen hieronder alvast 4 gerechten die er perfect bij passen.

gravad lax

Gravad lax

Een scandinavisch gerecht waarbij de zalm 24 uur wordt gepekeld. Voor de pekel gebruiken we een combinatie van zout, rode bieten en dille voor extra smaak en kleur. 

ceviche van zeebaars

Ceviche van zeebaars en grapefruit

Een heerlijk, fris visgerecht. De zeebaarsfilet 'gaart' in het citrussap. Een van oorsprong Peruviaans bereidingstechniek.

tartaar van krab

Tartare van krab

Daar voegen we aan toe: mais, mole (saus op basis van cacao) en koriander. Genieten!

 

gepocheerde oesters

Gepocheerde oesters

Daar voegen we gekonfijte citroen aan toe. Een heerlijk gerecht voor op een borrelplank. Wij zeggen champagne!