Bestel je in het Engels ontbijtspek? Dan vraag je om bacon. Andersom werkt dat niet hetzelfde. Hoewel beide vaak worden uitgebakken bij een eitje, zijn bacon en ontbijtspek in Nederland twee totaal verschillende producten.

Ontbijtspek

Ontbijtspek wordt gesneden uit de buik van het varken: dit deel bevat vlees doorregen met vet. Ontbijtspek wordt eerst gepekeld, gedroogd en gerookt en (vaak) opgedraaid voordat er plakken van worden gesneden. Dit noemen we rolspek.

Bacon

Bacon komt van een heel ander deel van het varken: de karbonadestrook in de rug. Dit deel bevat minder vet dan buikspek. Al met al zijn de twee vleesproducten afkomstig van een ander deel van het varken. Hoewel ze voor veel dezelfde gerechten worden gebruikt verschillen ze in structuur, smaak en vetgehalte. 

Hoe zit het dan met...

  1. Katenspek: gesneden uit het buikspek van het varken. Katenspek wordt gerookt en daarna gekookt.
  2. Zeeuws spek: gesneden uit het buikspek van het varken. Vroeger werd dit gaargekookt in kruiden. Tegenwoordig wordt het stuk vlees gemarineerd en later gegrild of geroosterd.
  3. Pancetta: dit wordt, net als ontbijtspek, gepekeld en gedroogd. Alleen wordt tijdens het pekelen een andere kruidencombinatie toegevoegd.