Wat is muesli?

Zo’n honderdtwintig jaar geleden stond de Zwitserse arts Maximillan Bircher Benner aan het hoofd van een herstelkliniek in Zwitserland. Hij schreef zijn patiënten een mengsel van havervlokken, geraspte appel, citroensap, noten en gecondenseerde melk voor. Patiënten uit zijn kliniek herstelden zo goed en snel, dat dit bijzondere “dieet” van dokter Bircher Benner al snel faam in het buitenland verwierf.

Hij noemde het “Müsli”, wat zoiets als “papje” betekent. De oorspronkelijk muesli van dokter Bircher Benner lijkt eigenlijk niet meer op de muesli die wij kennen. Het hoofdingrediënt van zijn muesli bestond voornamelijk uit geraspte appel met slechts 1 eetlepel gewelde havervlokken. We kunnen deze oermuesli nog steeds kopen onder de naam “Bircher-Muesli”.

Hoe is cruesli ontstaan?

Nadat muesli in 1959 voor het eerst op de markt werd gebracht door het Zwitserse bedrijf Somalon AG, bedacht het bedrijf in 1970 een krokante variant en noemde het “crunchy muesli” Later ging het Amerikaanse bedrijf Quaker deze krokante muesli op grote schaal produceren en gaf het de naam “cruesli”. Cruesli is dus geen productnaam, maar gewoon een merknaam.

Samenstelling van muesli

De basis van muesli bestaat uit geplette onbewerkte volkoren granen. Meestal is dat een mengsel van haver, gerst, spelt en/of rogge. Aan dit mengsel worden dan wat rozijnen toegevoegd. Dit is de meest eenvoudige naturel muesli. Maar er bestaat geen definitie van welke ingrediënten er per se in een muesli moeten zitten. Vaak bevat een muesli ook nog noten, andere gedroogde fruitsoorten, gedroogde kokosvlokken en verschillende zaden en/of pitten. Voorwaarden voor een muesli is wel dat het moet bestaan uit pure ingrediënten waar geen suiker of aan andere hulpstoffen aan toegevoegd zijn.

Samenstelling van cruesli

Cruesli is in olie of boter gebakken of geroosterde muesli met honing, suiker of een andere suikervervanger daaraan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een muesli die knapperiger en zoeter is dan muesli. Vaak bevat cruesli ook noten, kokos, gedroogd fruit, chocolade stukjes, zaden en pitten.

Voedingswaarde

Omdat muesli en cruesli beiden een mengsel zijn van verschillende ingrediënten, is het lastig om er een voedingswaarde aan toe te kennen. Toch zullen we proberen om van beiden de meest mogelijke “naturel” versie te vergelijken.

Per 10 gram (1 eetlepel) bevat naturel muesli:
Calorieën        : 36
Vetten             :   0,9 gr
   waarvan verzadigd vet     :  0,2  gr
Koolhydraten :   6,4 gr
   waarvan suikers                 : 1,4 gr
Vezels              :   0,9 gr
Eiwit                :   1,0 gr
Zout                 :   0,01 gr

Per 10 gram (1 eetlepel) bevat naturel cruesli:
Calorieën        : 44
Vetten             :   1,5 gr
   waarvan verzadigd vet     :  0,6  gr
Koolhydraten :   6,5 gr
   waarvan suikers                 : 2,4 gr
Vezels              :   0,7 gr
Eiwit                :   0,8 gr
Zout                 :   < 0,1 gr

Wat is gezonder?

En dan nu de belangrijkste vraag: wat is nu de meest gezonde keuze? Het antwoord is simpel want dat is de meest eenvoudige naturel muesli. Een gezonde muesli bevat per 100 gram minimaal 8 gram vezels, niet meer dan 2 gram verzadigd vet en geen toegevoegde suiker. Cruesli voldoet niet aan deze voorwaarden omdat er altijd suiker is toegevoegd, soms tot wel 20%.

Je doet er dus goed aan om te kiezen voor muesli. Bekijk bij twijfel altijd de ingrediëntenlijst en laat je niet verleiden door de mooie praatjes en plaatjes op de verpakking. Er zijn supermarkten die je helpen om een gezondere keuze maken. Op het schap staat de beschrijving van het product met de streepjescode en daarnaast staat met een kleurtje de mate van de hoeveelheid toegevoegde suikers aangegeven.

Muesli gezond

Muesli is dus een gezondere keuze dan cruesli en het is zeker geschikt als gezond ontbijt. Het bevat veel hoogwaardige graanvlokken en het bevat veel vezels. Deze vezels zijn goed voor de stoelgang en de spijsvertering. Vezelrijke voeding zorgt er weer voor dat je beter in staat bent voedingsstoffen uit je voeding te halen. Daarnaast zitten er natuurlijk ook vaak zaden, pitten en noten in muesli, die volop onverzadigde vetzuren bevatten.

Veel mueslisoorten bevatten ook gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat relatief meer suiker dan vers fruit. Een gezondere keuze is dan toch om vers fruit toe te voegen aan een muesli die geen gedroogd fruit bevat. Wanneer je deze muesli aan een magere yoghurt toevoegt, dan eet je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.