Koffie to go 

’S ochtends hebben we nou eenmaal niet altijd even veel tijd. Onderweg even langs een koffietentje voor een verse latte in een fancy plastic bekertje mét plastic dekseltje is dan een ideale uitkomst. Handig, maar toch weer extra plastic afval. Koop een herbruikbare to go beker en vul ‘m thuis gewoon met koffie (lekker goedkoop!). Toch weer in tijdnood? Neem je eigen herbruikbare to go beker gewoon mee naar het koffietentje en laat hem daar vullen.

Tip: maak deze heerlijke ijskoffie en bewaar neem hem mee in jouw to go beker! Zo blijft 'ie lekker lang koud. 

Water to go

Hetzelfde geldt natuurlijk voor plastic waterflesjes. Hoe zonde is het eigenlijk dat je deze maar één keer gebruikt en hem daarna meteen in de prullenbak mikt?! Gelukkig zijn stoere herbruikbare waterflesjes in elke winkel wel te vinden. Ga bijvoorbeeld voor een Dopper. Verkrijgbaar in mega veel gezellige kleuren, wij worden er vrolijk van! 

Tas in tas

Neem je eigen tasjes mee naar de supermarkt. Boodschappen doen laat zich niet altijd plannen, daarom extra handig: zorg dat je standaard een tasje in je tas hebt.

Bulkzakjes

Wel eens van bulkzakjes gehoord? Dit zijn kleine tasjes van katoen of nylon, hersluitbaar met een koordje. Ze zijn op steeds meer plekken verkrijgbaar, maar (voor de creatievelingen onder ons) ook heel gemakkelijk zelf te maken. De ideale vervanger om bijvoorbeeld groenten en fruit in te vervoeren. Scheelt weer een plastic tasje!

Investeer in potten, schalen en bakjes

Restjes eten over? Dat bewaren we natuurlijk in de koelkast voor een volgend snackmoment. Laat de plastic zakjes voortaan liggen en investeer in een paar glazen potten, schalen en bakjes. Herbruikbaar, dus ze gaan extra lang mee. Ook leuk: potjes van bamboe of roestvrijstaal. Genoeg alternatieven voor plastic dus en het ziet er nog eens gezellig uit ook.

Invriezen in bakpapier

Ook invriezen gaat natuurlijk makkelijk in plastic zakjes… Maar wist je dat je ook prima kan invriezen in bakpapier? Dus wikkel jouw zelfgemaakte brood/koekjes/repen/cake in bakpapier, touwtje eromheen en invriezen maar.

Ga voor groente zonder plastic

Maak plastic-vrije keuzes: in de supermarkt liggen vaak groenten en fruit voorverpakt in plastic. Zeg nou zelf… Eigenlijk niet nodig, want we spoelen het toch allemaal goed af voor gebruik! Kies dus als het even kan voor groenten en fruit zonder plastic verpakking.

Wil je méér doen? Teken de petitie tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt