Voordelen vergeleken met toegevoegde suikers

Het menselijk lichaam ziet en verwerkt fruitsuikers exact hetzelfde als geraffineerde suikers. Je lichaam maakt dus geen onderscheid tussen een schep suiker of een kom druiven. Toch kent fruit een aantal voordelen vergeleken met toegevoegde suikers. Zo zit fruit boordevol vezels, antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen.

Daarom blijft de aanbeveling om 250 gram fruit per dag te eten gelden. Voor de echte fruitliefhebber wie op zijn suiker inname wil letten volgt hier een top 5 fruitsoorten met de minste suikers. 

5. Nectarine

We beginnen met de nectarine. Dit stuk fruit is een mutant van de perzik. Rijpe nectarines smaken net zo zoet als een perzik, maar bevatten net wat minder suiker. Eén nectarine weegt ongeveer 100 gram, bevat 7,9 gram suiker en 44 calorieën.

4. Galiameloen

Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.

3. Aardbeien

Goed nieuws, aardbeien. De heerlijke zomervrucht staat ondanks zijn zoete smaak op nummer 3. Een schaaltje aardbeien à 100 gram bevat 5,1 gram suiker en slechts 29 calorieën. Daarnaast krijg je met een schaaltje aardbeien 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.

2. Bramen

Ook bramen bevatten weinig fruitsuikers, toch zijn ze minder bekend dan bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen. Rijpe bramen zijn sappig en smaken zoet, daarnaast bevatten ze meer vezels dan andere bessen. Hierdoor zit je er eerder vol van en zijn bramen ideaal om aan je ontbijt toe te voegen. 100 gram bramen bevat 4,9 gram suiker en 43 calorieën.

1. Frambozen

De eerste plaats is voor de zoetzure framboos! De framboos kent veel gezondheidsvoordelen, frambozen kunnen celbeschadiging tegengaan, het immuunsystemen versterken en dragen bij aan een stabiele bloeddruk. Frambozen bevatten slechts 4,5 gram suiker per 100 gram en 52 calorieën.  

Fruit met de meeste suikers

Aan de andere kant van het spectrum staan druiven, lychees en mango's. Deze bevatten allemaal een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Dus wanneer je op je suikerinname wil letten kun je deze fruitsoorten beter laten staan.

En hoe zit het dan met gedroogd fruit? 100 gram gedroogd fruit bevat 100 gram meer suikers dan vers fruit. Vers fruit bevat namelijk veel water, gedurende het droogproces verdwijnt het vocht uit het fruit. Hierdoor blijft er in verhouding per nettogewicht meer suiker over. Desondanks zitten er in gedroogd fruit ook vezels, vitamines en mineralen, dit maakt het een gezonde snack.

Kortom, fruit is essentieel voor een goede gezondheid vanwege de belangrijke voedingsstoffen. Maar vanwege de hoeveelheid suikers kun je beter houden bij twee, hooguit drie porties per dag.