Ei pocheren: het echte werk

  1. Zet een grote pan water op en breng die net onder het kookpunt. Als het zover is zie je kleine bubbeltjes in de pan. Zie je grote bubbels? Dan is het water op het kookpunt. Laat dan de temperatuur iets dalen. 
  2. Maak daarna een draaikolk in het water. Dit doe je door met een lepel snelle en grote rondjes te roeren. Let op dat je niet morst met het water, het kookt niet maar is zeker wel heet. 
  3. Breek een ei in het midden van de draaikolk. De draaikolk zal zorgen dat het ei bij elkaar blijft.  
  4. Laat het ei 3 tot 5 minuten koken. 3 minuten als je een liefhebber bent van zachte eitjes, 5 minuten als je liever een hard eitje wil. 
  5. Met een schuimspaan schep je het ei uit het water. Laat vervolgens even uitlekken op een stuk keukenpapier.
  6. Klaar om te serveren. Dat was een eitje toch? 

Bekijk hier hoe je stap voor stap een ei pocheert:

Ei pocheren: een beetje valsspelen

Hulpmiddelen bestaan niet zonder reden. Plastic folie of boterhamzakjes zijn voor gepocheerde eieren je redder in nood. Besmeer het folie of zakje in met olie en breek er daarna een ei in. Knoop het zo strak mogelijk dicht en laat daarna in de pan met water zakken. Extra makkelijk: je kan meerdere eieren tegelijk pocheren. Een theezeefje is ook een handig hulpmiddel. Breek het ei in het zeefje en laat in het water glijden. Iedereen zal versteld staan van je perfect gepocheerde eitje. Natuurlijk moet je niet verklappen dat je gesmokkeld hebt.  

Tips om een perfect gepocheerd ei te te maken

Eindeloos geprobeerd maar zonder succes? Met deze tips kan het bijna niet mislukken. 

  • Met verse eieren gaat het een stuk makkelijker, omdat het eiwit dan wat steviger is. 
  • Zorg ervoor dat het water onder het kookpunt blijft. Als het water te hard borrelt, wordt het moeilijker om het ei bij elkaar te houden.

Liever een gevuld eitje? 

Bekijk hier onze tips voor het perfecte gevulde eitje (+ variaties) >