Wat is een lichte maaltijd?

Met het eten van lichte maaltijden wordt bedoeld dat de dagelijks benodigde energie uit eten gespreid wordt over meerdere, kleine maaltijden op een dag. Vaak heb je dan 5 tot 7 eetmomenten op een dag en hierbij kies je ook kleinere maaltijden. Denk hierbij aan een salade of soep of lichtverteerbare voeding als groente en fruit.

Waar moet je op letten bij een lichte maaltijd?

Zorg er altijd voor dat je door de dag heen een voedingspatroon aanhoudt dat ervoor zorgt dat je voldoende calorieën (lees: energie) binnenkrijgt om goed te functioneren. Een goed voedingspatroon zorgt ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en bestaat uit gezonde voeding met onder andere veel groente en fruit. Een goede lichte maaltijd kan je bovendien behoeden dat voor de welbekende after dinner dip.

Hoe herken je een after dinner dip?

Iedereen heeft wel eens gehoord van de uitspraak even uitbuiken na het eten”. Dit is eigenlijk de after dinner dip. Je hebt rust nodig om bij te komen en het verwerken van je maaltijd. Je zit bomvol en voelt je opgeblazen. Je bent niet vooruit te branden en voelt je futloos. Het liefst wil je even je ogen dicht doen.

Waardoor ontstaat de after dinner dip?

De dip komt door een (te) zware maaltijd die moeilijk te verteren is. Vaak zijn dit maaltijden die bestaan uit (ongezonde) voeding vol met suikers, koolhydraten en/of vetten. Je lichaam raakt als het ware oververmoeid, omdat het keihard moet werken om dit allemaal te verteren tot bruikbare voedingsstoffen.

Vaak wordt onze schommelende bloedsuikerspiegel aangewezen als oorzaak van de after dinner dip. Hier wordt in de wetenschap nog veel over gediscussieerd. Wat wel zeker is: je lichaam moet aan de slag om deze zware maaltijd te verwerken en dat kost energie. Veel energie.

Wat zijn voordelen van kleinere porties eten?

Door kleinere porties door de dag heen te eten maak je het jezelf makkelijker om niet te overeten. Daarnaast voorkomt het een hongergevoel tussen de maaltijd door, waardoor de kans op snacken kleiner wordt. Maar naast deze psychologische voordelen, heeft het ook een aantal lichamelijke voordelen. We hebben zie hieronder op een rij gezet.

1. Voordelen voor je spijsvertering

De spijsvertering is het afbreken van je voeding tot voedingsstoffen zodat deze verder in je lichaam kunnen worden verteerd en opgenomen. Als je kleinere porties eet, met name lichte maaltijden, kan je lichaam je eten makkelijker en sneller verteren. Je spijsvertering krijgt het minder zwaar te verduren bij het verwerken van een lichte maaltijd. Door kleine, lichte porties te eten verklein je de kans op klachten als maagzuur, gasvorming, een opgeblazen gevoel of oprispingen.

2. Energieniveau

Als de spijsvertering goed verloopt zal de vertering in je maag makkelijker verlopen. Je maag wordt dan minder snel belast. De vertering kost minder energie waardoor je dus minder moe wordt en meer energie overhoudt.

3. Stabiele bloedsuikerspiegel

Als je regelmatig lichte maaltijden eet, zal je bloedsuiker minder schommelen. Met name wat je eet heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Maar voor iedereen is dit anders. Waar de één een piek in zijn bloedsuiker krijgt van een boterham, hoeft dit voor de ander niet zo te zijn. 

Nadelen van lichte maaltijd

Naast velen voordelen, bestaan er ook nadelen aan het eten van lichte maaltijden.

1. Je staat de hele dag aan”

Ondanks dat het lichte maaltijden zijn die je eet, wordt er vaak wel meerdere keren (5 tot 7 keer) per dag gegeten. Je lichaam blijft hierdoor de hele dag aan” staan om alles te verteren. Dit kan er uiteindelijk toch voor zorgen dat de vertering je meer energie kost en het voordeel van meer energie overhouden daardoor verloren gaat.

2. Snacken en onvolwaardig eetpatroon

Wanneer je te weinig eet of niet de juiste voeding keuzes maakt, kun je last krijgen van een hongergevoel. Hierdoor zal je juist weer meer gaan eten/snacken. Daarnaast kan het, omdat je kleinere porties eet kan dit resulteren in een eetpatroon dat niet gevarieerd en volwaardig genoeg is.

Dit komt omdat je eerder geneigd bent om te gaan snacken of dat je kiest voor een snelle hap. Deze keuzes zijn over het algemeen vaak ongezond. Hierdoor kun je tekorten oplopen, zoals een vitamine- of mineralentekort.

Ben je dan energieker na een lichte maaltijd?

Ja, na het eten van een lichte maaltijd ben je energieker, mits je de juiste voeding kiest. Je lichaam hoeft minder hard te werken voor je vertering en dus houd je energie over. Uiteraard hangt het er wel vanaf wat je tijdens een maaltijd eet en hoe groot je portie is.

Daarnaast is het ook heel persoonlijk waar je energieker van wordt. Zijn dit drie maaltijden op een dag of 5 tot 7 maaltijden per dag? Ieder lichaam reageert anders en heeft andere behoeftes. Maar waar je ook voor kiest, als je kiest voor een volwaardige, gevarieerde en gezonde maaltijd dan barst je als het goed is van de energie.