Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Eén van de opvallende veranderingen in het nieuwe advies is de vis uit blik. Eerder werd gedacht dat er minder kwik in tonijn uit blik zat dan in verse tonijn, stelt het Voedingscentrum. "Maar het RIVM en het RIKILT hebben aangegeven dat hierin geen verschil zit", valt op de site te lezen. "Daarnaast heeft de NVWA aangegeven dat ook in harde kazen van rauwe melk ziekteverwekkers kunnen voorkomen. Ons advies is daarom zowel harde als zachte kaas van rauwe melk te mijden. Verhit in een gerecht kan de kaas wel worden gegeten."

Wat mag je eten als je zwanger bent?

De lijst van producten die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap is lang: lever, rauw vlees, rauwe eieren,  taugé, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren en paté: het is maar een greep uit het overzicht.

"Mensen denken weleens dat je meer niet dan wel mag eten maar dat valt wel mee'', zegt voedingsexpert Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Maar je wilt in die korte periode geen risico nemen.'' Dat geldt ook voor het verhitten van rauwe producten zoals kazen of ei. "Je hoeft niet meteen in paniek te raken als je het een keer hebt binnengekregen als je zwanger bent'', aldus Schutte. "Maar het is beter om de listeriabacterie geen kans te geven door de koelkast op 4 graden Celcius in te stellen en maaltijden goed te verwarmen.''

De volledige lijst met adviezen over wat je wel of niet mag eten als je zwanger bent is te vinden op de site van het Voedingscentrum.