Vrijwel alle pannen bevatten een anti-aanbaklaag. Deze laag zorgt ervoor dat het eten niet aan de pan blijft plakken. Handig voor bereiding, maar ook een verlichting tijdens het afwassen. 

Teflon of PTFE?

Pannen met aan anti-aanbaklaag worden in de volksmond ook wel Teflon genoemd. Dit is echter de merknaam voor het bedrijf dat de anti-aanbaklag, de PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) heeft uitgevonden. 

PFAO

PTFE is in beginsel niet giftig. Maar wanneer we de pan (over)verhitten tot temperaturen boven de 260 graden Celsius, valt het PTFE uiteen waardoor er PFAO vrijkomt. En dit is giftig. PFAO komt in het eten terecht wanneer mensen met ijzeren keukengereedschap (lees: vork of spatel) in de pan krassen. 

Let op het etiket

Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe pan te kijken of er op het etiket 'PFAO-free' vermeld staat. Zo weet je zeker dat de giftige stof niet vrijkomt in het eten.