De afgelopen jaren nam het aantal fastfoodketens behoorlijk toe. Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen gaat het de verkeerde kant op en moeten er maatregelen worden genomen om overgewicht in Nederland te gaan verminderen.

Te zwaar

"Eén op de zeven kinderen is nu te zwaar. En in lagere sociale klassen is dit zelfs één op de drie," zegt Van Ooijen. Het kabinet wil het aanbod van fastfood daarom gaan remmen. Een oplossing hiervoor is onder andere nieuwe vestigingen van fastfoodketens tegengaan met name in de buurt van scholen. Met deze voorgestelde maatregel van Van Ooijen zullen gemeentes ondersteund worden wanneer zij nieuwe ketens willen weigeren. Naast het terugdringen van de ketens wordt er ook gekeken naar een rem op verkoop en reclame voor frisdrank en fastfood.

Geen fastfood meer?

Gelukkig, hoeven we niet te vrezen dat alle ketens verdwijnen. ''Wanneer er een winkel verdwijnt, een boekhandel bijvoorbeeld, komt er vaak een fastfoodketen ervoor in de plaats. In plaats daarvan moet er gekeken worden of er iets anders voor in de plaats kan komen, zoals een groenteboer.'' Details over de demping, bijvoorbeeld over een maximumaantal fastfoodrestaurants per wijk of stad, zijn nog niet uitgewerkt. Máár er ligt wel een ander plan op de tekentafel om ons eetgedrag gezonder te maken. 

Suikertaks

Om de mensen in Nederland gezonder te laten eten, is er een suikertaks opgenomen in het coalitieakkoord. Dit houdt in dat de belasting op suikerhoudende producten – denk aan frisdrank en koek – omhoog gaat. Daarentegen ligt er ook het plan om de BTW op groente en fruit terug te dringen naar 0%. Zo wordt het (ongezonde) product duurder, en het gezondere product toegankelijker gemaakt. Maar het antwoord op de vraag wanneer, hoe en of deze maatregelen worden doorgevoerd is op dit moment nog onbekend.