Het Voedingscentrum raadt aan om zo'n 250 gram groente per dag te eten. Veel mensen halen deze hoeveelheid niet en daarom zijn voedselproducenten met een oplossing gekomen: groentes verwerken in dagelijkse producten en lekkernijen. Zo komt zelfs de kniesoor die geen groente lust, aan zijn dagelijkse portie groente. Tenminste, dat is wat ze je doen laten denken...

Valse informatie

Op de meeste groenteverpakkingen staat dat het product uit ruim 50 procent groenten bestaat. Maar uit de aflevering van Keuringdienst van Waarde blijkt dit niet te kloppen. De groentes worden namelijk eerst gewogen en daarna pas bewerkt tot een puree of poeder, waarbij al het vocht verloren gaat. Daardoor verliest de groente veel vitaminen, vezels en mineralen. Daarbij wordt er maar een kleine hoeveelheid van de groentepoeder of -puree aan het product toegevoegd. 

Duurder en ongezonder

De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en legde de 'groentewrap' en 'traditionele' tarwewrap naast elkaar. De groentewrap (zonder beleg) bevat zo'n 306 calorieën per 100 gram. De tarwewrap bevat 288 calorieën per 100 gram. Ook in de hoeveelheid vezels is er een flink verschil te zien. Zo bevat een groentewrap 4,8 gram vezels, en de 'traditionele' wrap maar liefst 6,4 gram. Daarbij komt ook nog dat de groentewrap gemiddeld wee keer zo duur is. Lang verhaal kort: de groenteproducten zijn vaak duurder en zeker geen manier om je dagelijkse portie groente binnen te krijgen.