Het is de financiële crisis in Turkije die zorgt voor een heus Nutella-tekort. Het land levert 70% van de hazelnoten wereldwijd - en moge dat nu net één van de hoofdbestandsdelen van onze welbekende chocoladepasta zijn. Turkse boeren gaan gebukt onder de crisis: grondstoffen voor het verbouwen van hazelnoten zijn door de enorme inflatie onbetaalbaar geworden. 

Hazelnotencrisis

Dit tekort stuwt de prijs van Nutella omhoog of zal uiteindelijk leiden tot een wereldwijd tekort. Moeten Nutella-fans zit zorgen maken? Ja, stelt Turgan Zülfikar, een Turkse bedrijfsadviseur in New York, in The Wall Street Journal: ,,De wereld staat op het randje van een hazelnotentekort. Als je fan bent van Nutella, kun je de potten maar beter gaan hamsteren de volgende keer dat je in de winkel komt.'' 

Andere leveranciers

Nutella is niet de enige fabrikant die getroffen zal worden door deze crisis. Ferrero Rocher en Kinder Nueno gebruiken ook hazelnoten. Ferrero Rocher, een Italiaans bedrijf, is volgens Business Insider al begonnen met het zoeken naar hazelnoten binnen eigen landsgrenzen. Italië staat,  op flinke afstand, onder Turkije als op één na grootste leverancier van deze gewilde noot.