Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Het leven van een mossel
Hugo banner
Hugo banner
Kijk 24Kitchen op tv

Het leven van een mossel

De basis van koken
Het leven van een mossel

Er wordt in Nederland jaarlijks zo’n 40 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Nederlandse mosselen groeien op in de Oosterschelde of de westelijke Waddenzee. In het voorjaar planten ze zich voort doordat ze in deze periode eitjes en zaadcellen uitstoten. Na ongeveer één dag vormen zich mossellarven, die kleine schelpjes krijgen en naar de bodem zakken. Als het mosselschelpje 1 cm groot is wordt het mosselzaad genoemd. De overheid heft gereguleerd dat een bepaald percentage van dit mosselzaad opgevist mag worden door de Nederlandse mosselkwekers.

Er zijn twee manieren waarop volwassen mosselen worden gekweekt. Veruit de belangrijkste is de bodemcultuur. Mosselkwekers verplaatsen het opgeviste mosselzaad naar speciale percelen, waar de aanwezigheid van voedsel voor de baby-mosseltjes optimaal is en ze dus goed kunnen groeien. De mosselen hechten zich hier aan elkaar of aan de zeebodem. De mosselkwekers laten de natuur dan twee jaar zijn gang gaan, tot de mosselen volwassen zijn en hun schelp zo’n 6 centimeter lang is. Dan zijn ze klaar voor consumptie en worden ze opgevist.

De tweede manier, die maar 2% van de totale mosselproductie in Nederland voor zijn rekening neemt, is de hangcultuur. Bij deze methode wordt het mosselzaad in lange, kousvormige netten met een touw in het midden gedaan en aan drijvers in het water opgehangen. De mosseltjes hechten zich dan aan het touw en kunnen daar in alle rust volwassen worden. Als de mosselen klaar zijn voor consumptie worden de netten naar binnen gehaald en de schelpen van de touwen afgehaald.

Het leven van een mossel

Ook interessant

  • Makkelijke nasi goreng
    Nasi goreng maken doe je natúúrlijk zelf. Want dit heerlijke (en vegetarische) nasi goreng recept staat sneller op tafel dan je de afhaal kunt bellen.
    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Dahl met papadums

    Ona dahl recept is vegan, makkelijk, maar vooral ongelofelijk lekker! Probeer deze Indiase dahl thuis.

    voorbereidingstijd 15 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Jet van Nieuwkerk
    Jet van Nieuwkerk

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Tante Annie's rendang

    Zelf rendang maken? Dit is Tante Annie's recept voor rendang daging (rendang van rundvlees) van Toko Tante Annie in Heerhugowaard. Zij maakt de lekkerste rendang van het land.

    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 240 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 6 x de lekkerste zoete baksels
  2. Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
  3. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  4. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  5. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  6. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  7. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  8. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  9. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  10. Kersthapjes waarmee je indruk maakt!
  11. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  12. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  13. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
  16. Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 01:30 - 02:35
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  2. 02:35 - 03:25
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  3. 03:25 - 03:45
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  4. 03:45 - 04:10
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  5. 04:10 - 04:40
    Nadiya's Everyday Baking
    (Nu op tv)
  6. 04:40 - 05:10
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  7. 05:10 - 05:30
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  8. 05:30 - 05:45
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  9. 05:45 - 06:00
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  10. 06:00 - 06:25
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  11. 06:25 - 06:55
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  12. 06:55 - 07:15
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  13. 07:15 - 07:20
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  14. 07:20 - 07:45
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  15. 07:45 - 08:00
    Loïc, Zot van Koken
    (Nu op tv)
  16. 08:00 - 08:30
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  17. 08:30 - 09:00
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  18. 09:00 - 09:30
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  19. 09:30 - 10:00
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  20. 10:00 - 10:35
    Nadiya's Everyday Baking
    (Nu op tv)
  21. 10:35 - 11:10
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  22. 11:10 - 12:15
    The F Word
    (Nu op tv)
  23. 12:15 - 13:35
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  24. 13:35 - 14:35
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  25. 14:35 - 15:05
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  26. 15:05 - 15:40
    Nadiya's Everyday Baking
    (Nu op tv)
  27. 15:40 - 16:15
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  28. 16:15 - 16:50
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  29. 16:50 - 17:05
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  30. 17:05 - 17:25
    Loïc, Zot van Koken
    (Nu op tv)
  31. 17:25 - 17:55
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  32. 17:55 - 18:25
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  33. 18:25 - 19:00
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  34. 19:00 - 19:55
    Eva Longoria: Searching for Spain
    (Nu op tv)
  35. 19:55 - 20:55
    World Eats Bread
    (Nu op tv)
  36. 20:55 - 21:55
    Far Flung with Gary Mehigan
    (Nu op tv)
  37. 21:55 - 22:25
    Andy and Ben Eat the World
    (Nu op tv)
  38. 22:25 - 23:00
    Andy and Ben Eat Australia 2
    (Nu op tv)
  39. 23:00 - 23:25
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  40. 00:00 - 00:55
    Eva Longoria: Searching for Spain
    (Nu op tv)
  41. 00:55 - 01:50
    World Eats Bread
    (Nu op tv)
  42. 22:05 - 22:35
    Three Blue Ducks
    (Nu op tv)
  43. 23:10 - 23:35
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  44. 23:35 - 00:05
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C