Fruit
Het Caraïbisch gebied kenmerkt zich door haar rijke variëteit aan fruit. Overal waar je loopt, kijkt en proeft, kom je exotische soorten tegen, variërend van gigantische passievruchten tot mierzoete papaya, ananas, mango en de guanábana (ook wel zuurzak genoemd). Deze laatste is een must om te proeven en te herkennen aan zijn groene verschijning met kleine stekeltjes. De smaak van het witte vruchtvlees is zoetzuur en doet een beetje denken aan appel en peer samen. Vergeet overigens ook niet de verse kokosnoten, die je op elke straathoek kunt krijgen en heerlijk zijn om uit te drinken!

Ook bakbananen worden te pas en te onpas gebruikt, maar dan in hartige ingrediënten. Vaak worden de plantana’s meegestoofd of gebakken, gefrituurd óf verwerkt tot pastelles (pakketjes van bananenblad). Meer weten over (bak)bananen? Kijk dan naar Zomersmaken, waarin Estée een bananenplantage bezoekt en met een local pastelles gaat maken.

Zoet, zoeter zoetst
Naast fruit, word je op de Dominicaanse Republiek overspoeld met zoete lekkernijen als koekjes, taartjes, cake en gebakjes. Met name dulce de leche (gekaramelliseerde gecondenseerde melk) is een favoriet ingrediënt, maar ook chocolade, vanille, sinaasappel en banketbakkersroom worden veel gebruikt om al het lekkers op smaak te brengen.

Rijst en bonen
Twee van de belangrijkste ingrediënten in de Caraïbische keuken zijn rijst en bonen. Beiden worden de hele dag door gegeten en zijn het hoofdingrediënt van bijna elk gerecht. Het nationale gerecht van de Dominicaanse Republiek is dan ook niet voor niets morro: een mix van rijst en (verschillende soorten) bonen.

Eten in hotels
Als je naar de Dominicaanse Republiek gaat is de kans groot dat je slaapt in één van de luxe resorts. Hier geniet je meestal van een all inclusive formule, waarbij de kwaliteit van het eten een steeds belangrijkere rol krijgt.

Wij sliepen tijdens ons verblijf in het Barceló Bávaro Grand Resort in Punta Cana, met maar liefst 12 (!) restaurants. Elke dag kan je genieten van verschillende buffetrestaurants, maar ook een geweldige keuze aan â la carte eten. Van Frans tot Japans en van Mexicaans tot Dominicaans: you name it, they’ve got it! En het allerbelangrijkst: alles is kakelvers én heerlijk van smaak.

Culinaire souvenirs
Wil je culinaire souvenirs voor thuis meenemen? Denk dan aan de producten uit onderstaand rijtje:

- Cacao
- Koffie (gemalen of bonen) - Rum
- Kruiden specerijen (oregano, kaneel)
- Vanille(extract)
- Dulce de leche
- Koekjes

Meer weten over de culinaire cultuur van de Dominicaanse Republiek? Kijk dan de hele zomer naar de Zin in de Zomer Special en Zomersmaken bij 24Kitchen.