Veschillende haringen

Haring, een echte Hollandse klassieker. We kennen de vis in de varianten Hollandse Nieuwe, maatjesharing. Maar wat is precies het verschil? Het verschil in deze varianten zit 'm in het vetpercentage en bereidingswijze. Een haring met een vetpercentage van minstens 16% mag verwerkt worden tot Hollandse Nieuwe. Maatjesharing is eigenlijk dezelfde haring als Hollandse Nieuwe maar wordt buiten het vangstseizoen verkocht. 

Gezonde vetten

In haring zitten veel gezonde vetten. Deze vetten bevatten omega 3 wat zorgt voor gezonde hersenen en het tegengaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook gezond omdat de vetzuren van omega 3,6, en 9 die de haring bevat onverzadigde vetzuren zijn. 

Te zout?

Haring heeft een zoutgehalte van boven de 2%. Dit komt doordat de haring gepekeld wordt, oftewel geconserveerd in zout water. Het hoge zoutgehalte van de haring kan nadelige gevolgen hebben voor mensen met een hoge bloeddruk. 

Bacteriën en bederf 

Haring is heel erg gevoelig voor oxidatie, oftewel bederf doormiddel van zuurstof. Het is dus belangrijk om de vis zo vers mogelijk te eten. Daarnaast bestaat er altijd een kans dat de haring bacteriën bevat. Bacteriën als listeria kunnen het pekelen en invriezen van de vis overleven. Hierdoor bestaat er een kleine kans dat je ziek kan worden van het eten van haring. 

Gezond?

In principe is haring gezond, met name door de goede vetten die in de vis zitten. Maar toch zijn er wel aantal nadelen waar je beter rekening mee kan houden. Door de conserveringsmethode heeft haring een hoog zoutgehalte, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je bloeddruk. Ook aanwezigheid van bacteriën en bederf zijn risicofactoren rondom de vis. Gelukkig is de kans op ziek worden door de bacteriën door het fermenteren, kaken en invriezen van de vis een stuk lager dan voorheen. Kortom, haring eten is gezond mits je dit met mate doet.