,,Gehaktballen waren bij ons vroeger thuis, echt een ding. Mijn moeder was misschien niet de meest enthousiaste kokkin, maar gehaktballen, die kon ze maken!'', vertelt Rudolph van Veen. ,,Gehaktballen maak je natuurlijk van half-om-half-gehakt, en géén 100% rundergehakt. Anders worden de ballen altijd veel te droog.''

Familierecept

Gehakt is het ideale gerecht om aan te passen. Zo doet iedereen dit naar eigen smaak. ,,Mijn vader was bijvoorbeeld gek op Indonesisch eten'', vervolgt Rudolph. ,,Uiteindelijk is mijn moeder de gehaktballen gaan aanpassen door er een beetje kerriepoeder doorheen te doen en een scheut ketjap door de jus. Als mijn zusje mocht kiezen ging er een lepel pindakaas doorheen.''

Smaakmakers

Door 400 gram half-om-half-gehakt, doet Rudolph één fijngesneden ui. Hier doet de chef een klein lepeltje kerrie en sambal doorheen. Daarna een grote eetlepel tomatenpuree: ,,Dit geeft een hele mooie kleur en verhoogt het zuurgehalte.'' Rudolph maakt het gehakt af met smaakmakers als verse peper, zout een klein lepeltje gembersiroop. ,,Dit laatste geeft een heerlijk zoetje''.

Benieuwd geworden naar meer klassieke tips van Rudolph? Kijk dan elke werkdag om 18.00 uur naar Rudolph's Winterklassiekers op 24Kitchen.