In alle eerlijkheid heeft het mengsel wat weg van vissenvoer. Er wordt gezegd dat het is uitgevonden door een Japanse farmaceut. Om calciumtekort onder de Japanse bevolking terug te dringen ontwikkelde hij een strooisel voor over witte rijst van vissengraat, sesamzaad en zeewier. Hij gaf het de toepasselijke naam 'A Friend For Rice'. Het product werd, mede doordat het zo rijk is aan proteïne en calcium, gecommercialiseerd. 

Furikake

Tegenwoordig bestaat furikake uit een combinatie van gedroogde vis (waaronder bonitoflakes, gemaakt van gedroogde tonijn), gedroogde groenten zoals wasabiwortel, zeewier, sesamzaadjes, zout en ve-tsin. Laatstgenoemde is een smaakversterker die veelal in Azië gebruikt wordt. De bonitoflakes en zeewier geven de furikake een lichte vissmaak. 

Andere varianten van furikake bevatten soms zalmschaafsel of zelfs matcha. Furikake koop je meestal in gedroogde variant waardoor het een aantal maanden op kamertemperatuur bewaard kan worden in je keukenkast.

Behalve op rijst, geeft furikake een extra kick aan je pokebowl, sushi, ramen of buddha bowl. Daarnaast is het ook als 'dry rub' te gebruiken voor vlees of vis. Je koopt het bij vrijwel alle Aziatische toko's en het mengsel is sinds kort zelfs verkrijgbaar bij de Albert Heijn.