Zalm furikake en warme zalm met specerijen

5
Gemiddeld
Zalm furikake en warme zalm met specerijen

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Je kunt voor dit gerecht of een koude zalm serveren (zalm furikake) of een warme zalm.

Zalm furikake
Verwarm de teppanyaki-plaat voor op 180 ºC. Snijd met een scherp mes het vel van de zalm. Snijd het vel in gelijke rechthoeken en leg tussen twee velletjes bakpapier op de teppanyaki-plaat. Zet er een pan op, zodat het vel tijdens het bakken niet krom kan trekken. Bak het vel in circa 5 minuten krokant.


Snijd de zalm in dunne plakken maar net niet helemaal door en druk uit tot een waaier. Bestrooi met de furikake-specerijen.

Tip
Heb je geen teppanyaki-plaat? Leg het vel van de zalm dan in een anti-aanbakpan en leg daarop een andere pan. Let er wel op dat je de onderkant van de pan die je op het vel legt met olie invet, zodat het vel niet blijft plakken.

Warme zalm
Snijd de zalm in porties. Strooi de wasabi-sesam op een bord en wentel de zalm erdoor. Schenk er een beetje olie over en bak de zalm kort op de teppanyaki-plaat. Bak dit op het laatste moment.

Salade
Schil de papaja, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees brunoise. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in even grote stukjes als de papaja. Snijd de tomaten in parten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees ook even groot als de papaja. Meng dit alles met de tuinkers, de sesamolie en de rasp en het sap van de limoen. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Milde papajadressing
Schil de papaja en verwijder de zaadlijsten. Pureer het vruchtvlees samen met de mosterd, de poedersuiker, rijstazijn en de olie tot een gladde dressing.

Serveren
Verdeel de salade over borden en verdeel daarover de plakjes zalm met de furikake of de warme zalm. Serveer met de milde papajadressing.

Tip
Je kunt ook zelf de wasabi-sesammix maken: Neem 1 eetlepel witte sesam, meng dit met 1 eetlepel zwarte sesam, 3 theelepels zout, 1 theelepel paprika poeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel mosterdzaad, 1 theelepel cayennepeper en 1 theelepel wasabi-poeder. Draai dit in een kleine blender of koffiemolen tot een grove melange.

Ingredienten

4
Personen

Zalm

  • 500 g zalm met vel (sashimi-kwaliteit), geschubd
  • 1 el furikaka-specerijen
  • 1 el wasabi

Salade

  • 1 rijpe papaja
  • 1 avocado
  • 4 tomaten
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 scheutje sesamolie
  • 1 limoen

Milde papajadressing

  • 1 rijpe papaja
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl poedersuiker
  • 2 el rijstazijn
  • 100 ml olijfolie extra vergine

Extra nodig

  • olie om in te vetten
  • staafmixer
  • bakpapier
Zalm furikake en warme zalm met specerijen
Geef je waardering
5